StoryEditorOCM
ŽupanijaJedino logično rješenje

Pirovčani kreću u izgradnju novog vatrogasnog doma; Načelnik Gulam najavljuje završetak još jednog važnog projekta do turističke sezone

Piše Toni Veljača
11. ožujka 2022. - 11:14

Gradnja novog vatrogasnog doma u Pirovcu, vjerojatno je jedan od važnijih projekata koje Općina ima namjeru realizirati. Postojeća zgrada vatrogasnog doma je blago rečeno neprikladna, što funkcionalnošću, što lokacijom, s obzirom na to da se nalazi u samom centru mjesta, čime je i sam izlazak na intervencije time otežan.

Gradnja novog doma, tvrdi nam načelnik Pirovca, Ivan Gulam, bilo je jedino logično rješenje.
- Mogu vam potvrditi da smo na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) predali izradu projektne dokumentacije. U svemu nam pomaže, kao tehnička podrška, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost izrade projektno tehničke dokumentacije je nešto više od 600.000 kuna, a oko 90 posto iznosa će biti financirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja, odnosno fondova Europske unije – istaknuo je Gulam.

Naglasio je načelnik da je plan za ovu godinu dovršiti projektno tehničku dokumentaciju te riješiti pitanje otkupa zemljišta. Nakon čega bi se čekalo natječaj za kandidiranje izgradnje.

- Plan nam je do idućeg ljeta imati vlasništvo nad zemljištem te dozvolu. Kroz ljeto ćemo raspisati javnu nabavu za izvođača koji će raditi projektnu dokumentaciju, nadam se da bi nam onda negdje do proljeća sljedeće godine dozvola bila i odobrena – rekao je prvi čovjek Pirovca.

Trenutna zgrada vatrogasnog doma, kaže nam Gulam, dobit će novu namjenu.
- DVD Pirovac će tu zgradu, koja se naslanja i na našu kino salu ustupiti Općini. Nedavno smo riješili imovinsko-pravne odnose i plan je da je prenamijenimo za kulturno-društvene djelatnosti gdje bi djelovale i udruge s područja Pirovca – kazao je Gulam.

Za gradnju vatrogasnog doma, važan je i jedan drugi projekt. Onaj gradnje rotora na magistrali, točnije na zapadnom ulazu u Pirovac kod hotela „Miran“. Rotor će se „naslanjati“ na sam vatrogasni dom, ali i na novi trgovački centar, čime je njegova realizacija izuzetno važna.

- Građevinska dozvola za gradnju rotora odobrena je još u prosincu prošle godine. Baš jučer, na elektroničkom oglasniku objavljeno je da je projekt u procesu savjetovanja – istaknuo je Gulam.

Inače, projekt gradnje rotora koji financiraju Hrvatske ceste kao nositelj projekta, vrijedan je 17 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Osim rotora, u planu je kompletna rekonstrukcija magistrale koja prolazi kroz Pirovac, gradnja obostranog nogostupa te semaforizacija glavnog raskrižja.

- Cilj nam je da se do početka turističke sezone dovrši rotor, koji nam je važan jer se uz njega gradi i trgovački centar. On je važan radi spoja ali i radi uporabne dozvole. Rekonstrukcija magistrale bi se trebala realizirati nakon turističke sezone. Nadam se da će sve biti gotovo do proljeća sljedeće godine – zaključio je Gulam.

26. travanj 2024 16:12