StoryEditorOCM
Županijavridne ruke

Pirovčani grade novi dom za sedmeročlanu obitelj kod Petrinje: ‘Ako vrijeme dozvoli, kuća će uskoro dobiti krov‘

Piše Katarina Rudan
17. veljače 2022. - 16:42

U selu Pecki kod Petrinje, Pirovčani i Općina Pirovac financiraju izgradnju kuće za sedmeročlanu obitelj Abramović Kušan, čiji je dom stradao 29. prosinca 2020., kad je nevidljiva i nepredvidljiva sila zatresla i poharala Banovinu. Gradilište je prije nekoliko dana posjetio načelnik Ivan Gulam te nam je po povratku kazao da radovi teku planiranom dinamikom.

- Ako vremenske prilike dozvole vjerujem da će kuća do kraja mjeseca biti "pod krovom", a onda nastavljamo dalje s obrtničkim radovima. U stalnom smo kontaktu s izvođačima i u međuvremenu, od mojeg posjeta do danas, radovi su došli do nalijevanja ploče prvog kata. Potom slijedi dizanje zidova za potkrovlje – rekao nam je Gulam.

Da podsjetimo, Općina Pirovac je jedna od četiri šibensko-kninske općine (Murter-Kornati, Tisno i Tribunj), koja se odmah nakon katastrofalnog potresa uključila u akciju „ 4 općine pomažu Petrinji, Glini i Sisku“ koju je inicirao Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati. Do obitelji Abramović Kušan došli su preko petrinjske Udruge „Naša djeca“. Njihova kuća, podsjeća Gulam, izvana i nije izgledala „strašno“ ali je unutra bio „užas“. Dobila je crvenu oznaku i bila je neupotrebljiva za stanovanje.

- S obzirom na to da se radi o velikoj obitelji s troje malodobne djece, odlučili smo im izgraditi novu kuću. Dio obitelji živi u kontejneru, a dio se smjestio kod rođaka u Zagrebu. Mislili smo da će cjelokupna procedura ići brže, ali trebalo je vremena da se pribavi svu potrebnu dokumentaciju, naprave projekti, objekt se uklonjen tek u listopadu …Radovi su se sada zahuktali i vjerujem da će za nekoliko mjeseci obitelj moći useliti u novi dom – kaže Gulam.

image
U gabaritima srušene kuće Pirovčani grade novi dom za obitelj Abramović Kušan u selu Pecki kod Petrinje
Facebook

Što se financiranja izgradnje kuće tiče, Općina je, kao i sve stale općine i gradovi u Hrvatskoj koji su se uključile u ovu humanu akciju, otvorila poseban račun za tu namjenu, a preostali iznos osigurava u proračunu.

- Do sada je na posebnom računu uplaćeno oko 100.000 kuna, u proračunu prošle godine za gradnju kuće uvrstili smo 200.000 i isto toliko u proračunu za ovu godinu. Jedan dio radova riješili smo kroz donacije. Primjerice, kompletne elektroinstalacije će biti odrađene sponzorski, u smislu i materijala i ruku, te postavljanje pločica i podova. Teško mi je u ovom trenutku reći koliko će u konačnici sve skupa koštati, ali će vjerojatno trebati još sredstava, a taj ćemo dio osigurati rebalansom proračuna. Svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu humanitarnu akciju, bilo uplatom na račun ili donacijama u materijalu i radu, iskreno zahvaljujemo.

Naravno, svi naši sugrađani koji se žele uključiti i dalje svoje novčane priloge mogu uplaćivati na poseban račun otvoren za ovu namjenu. Dakle, za sada je u novcu osigurano oko pola milijuna kuna, 100.000 donacija građana i 400.000 iz općinskog proračuna. Svakako, ono što smo obećali ćemo i realizirati i to što prije, kako bi obitelj mogla useliti u novu obiteljsku kuću – kaže na kraju načelnik Gulam.

25. travanj 2024 02:15