StoryEditorOCM
ŽupanijaNebulozni zakon

Pirovački načelnik proglasio sajmeni dan na Veliku Gospu; na blagdan će se trgovati i u drugim gradovima. Šibenski gradonačelnik i dalje šuti

Piše Marko Špoljar/JL
10. kolovoza 2023. - 12:02

Lista gradonačelnika i načelnika koji su za Veliku Gospu proglasili sajmeni dan kako bi se trgovina mogla odvijati i u kioscima i na štandovima, postaje sve duža.

Svi gradonačelnici i načelnici stranke Fokus 15. kolovoza proglašavaju sajmenim danom, to je čin pobune protiv Vladina zakona o ograničavanju rada nedjeljom i zabrani rada trgovina tijekom državnih praznika - poručili su iz te parlamentarne stranke.

Odluke o proglašenju sajmenog dana donose gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, načelnik Pirovca Ivan Gulam i načelnik općine Križ Marko Magdić.

- Stranka Fokus podržava inicijativu Udruge Glas poduzetnika (UGP) koja je pozvala gradonačelnike i načelnike da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima, tako da proglase manifestacije ili sajamske dane. Ovom "prosvjedu" pridružit će se Pirovac kao jedno od popularnih ljetnih turističkih središta, ali i Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ. Svi gradonačelnici i načelnici spomenutih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati kako je Vlada napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi - poručili su iz Fokusa.

Predsjednik stranke Davor Nađi kaže kako se situacija zasad odvija upravo onako kako je on i predviđao.

- Benzinske prodaju kruh, veliki trgovački lanci rotiraju ljude po različitim poslovnicama, promet u maloprodaji je manji nego da se rade nedjeljom, a samo se još čeka da se u kladionicama krene prodavati špeceraj, a kina da u ponudu uvrste i svježe mlijeko. Male obiteljske trgovine su te koje trpe najveću štetu. U kojem je to svemiru bitnije piti kavu u restoranu, gledati film u kinu ili uplatiti listić u kladionici nego u trgovini moći kupiti svježi kruh, dječju hranu ili pelene? Neki kažu da se kupovina može obaviti dan ranije, ali može se doma i kava skuhati, film odgledati, a postoji i online klađenje! Dakle, svi argumenti oko zabrane rada trgovina nedjeljom jednostavno nemaju veze s logikom i realnošću te su potpuno nesuvisli - poručio je Nađi.

Iz Fokusa naglašavaju kako su oni "prva i jedina politička stranka" koja je od starta bila nedvosmisleno protiv donošenja takvog zakona.

- Kako će tek sljedeće godine taj zakon imati pravi efekt, vrhunac gluposti i štete po tom pitanju tek treba biti dosegnut - zaključuju iz Fokusa.

image

Pirovac

Niksa Stipanicev/Cropix

 

27. travanj 2024 05:26