StoryEditorOCM
ŽupanijaGRMOJA U PRIMOŠTENU

‘Petrinino šerifovanje doći će do Sabora, ali i istražnih tijela. Slučaj Skorin-Kapov pokazuje da naše institucije ne funkcioniraju‘

Piše Toni Veljača
8. kolovoza 2022. - 14:20

Pune četiri godine traje borba bračnog para Skorin-Kapov s Općinom Primošten, odnosno njezinim načelnikom Stipom Petrinom, ali i državnim institucijama oko blago rečeno, uzurpacije, privatnog terena i neovlaštene prenamjene istog u javnu zelenu površinu.

Priča iz Primoštena je poznata, ali je nije na odmet i ponoviti. Dakle, 2018. na susjednoj parceli do terena bračnog para Skorin-Kapov, je privatni investitor, tvrtka "Primošten Kaskade" namjeravala graditi objekt s 40 apartmana.

Do zemljišta na kojem je planirana gradnja ne postoji kolni prilaz, pa da bi mu se osigurao, dio privatne okućnice bračnog para je potpuno nezakonito iz građevinske, prenamijenjen u zelenu površinu. Kao šlag na tortu, načelnik Petrina donosi odluku i o izgradnji zida ispred kuće Skorin-Kapov te im tako već tri godine onemogućuje prilaz vlastitoj garaži.

Odluku o izgradnji zida ukinuo je Visoki upravni sud, međutim, institucije su ne mogu dogovoriti u čijoj nadležnosti je njegovo uklanjanje. Ispred, kako su ga nazvali, "zida srama" jučer je održana konferencija za medije, na kojoj se Nikola Grmoja (Most), saborski zastupnik i predsjednik Antikorupcijskog vijeća, osvrnuo na apsurdnu situaciju iz Primoštena.

- Došao sam na poziv bračnog para Skorin-Kapov, a njihova situacija pokazuje da naše institucije ne funkcioniraju i da se ne poštuje privatno vlasništvo. Mislim da iza svega stoji pogodovanje privatnom investitoru. Bračni par Skorin-Kapov se usprotivio nelegalnoj gradnji i što su dobili?

Odmazdu lokalnog načelnika, koji je da napakosti onima koji su mu se usprotivili, došao do ideje da napravi ne jedan, već dva zida. Ovo je tek jedan od pokazatelja kako se u ovoj državi ponašaju oni koji obnašaju vlast – kazao je Grmoja

Najavio je Mostov sabornik kako će se o slučaju iz Primoštena čuti i u Hrvatskom saboru:

- Ne smijemo prihvatiti ovakve modele ponašanja i šerifovanja. Kao saborski zastupnik učinit ću sve da upoznam saborske zastupnike, ali i institucije s ovim slučajem, a sve kako se ovakve situacije više nikada ne bi ponavljali.

- Usprotivili smo se nebuloznom otimanju privatnog zemljišta koje su namjeravali iskoristiti za izgradnju kolnog prilaza koji bi vodio do budućih apartmana. Suočeni smo, među ostalim, sa zastrašivanjima, nalozima komunalnog redara da se ruši naša okućnica i krivotvorenim geodetskim snimkama. Ovaj slučaj je ništa drugo nego čisto izrugivanje kompletnom hrvatskom zakonodavnom – naglasio je Darko Skorin-Kapov.

image

Nikola Grmoja, Jadranka i Darko Skorin-Kapov

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Nikola Grmoja, Jadranka i Darko Skorin-Kapov

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Jadranka i Darko Skorin-Kapov

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Jadranka Skorin-Kapov

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Primosten, 080822.
Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i bracni par Jadranka i Darko Skorin-Kapov odrzali su konferenciju za medije ispred betonskih zidova koje podigla opcina Primosten ispred njihove kuce.
Na fotogtafiji: Nikola Grmoja, Jadranka i Darko Skorin-Kapov.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Nikola Grmoja, Jadranka i Darko Skorin-Kapov

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
22. ožujak 2023 09:41