StoryEditorOCM
ŽupanijaODLUKA VIJEĆA

Petrina u Primoštenu povećao plaće dobrovoljnim vatrogascima, evo koliko će im ubuduće iznositi mjesečna primanja

Piše Vedrana Stočić
20. srpnja 2022. - 17:48

Primoštensko Općinsko vijeće podržalo je odluku Upravnog odbora DVD-a Primošten i povećalo je plaće vatrogascima. Ustvari povećali su koeficijente na osnovicu od 6680 kuna, pa će po novom plaća sezonskog vatrogasca iznositi 8171 kunu bruto, zamjenik zapovjednika imat će po novom bruto plaću od 8560 kuna, a zapovjednik DVD-a 9049 kuna bruto.

- Ne povećajemo plaće zbog velikog požara na šibenskom području, već zbog životnih troškova, a plaće su sramotno male. Vodovod mi šalje zahtjev da kubik vode bude 40 kuna, HEP nam je povećao struju za 400 posto, svaki dan općina od građana primi 5-6 zahtjeva za pomoć... Ovo više nije Općinsko vijeće, ovo je Vijeće za preživljavanje - komentirao je primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Vijeće je donijelo Izmjene i dopune pravilnika o organizacijskoj strukturi i sistematizaciji u komunalnom poduzeću "Bucavac“ . I tu su povećani koeficijenti za  izračun plaća, ovisno o radnom mjestu i stručnoj spremi, odnosno 10 posto više nego prije, a plaće su povećane i zaposlenicima dječjeg vrtića i to za 5 posto.

Vijeće roditelja Osnovne škole Primošten  uputilo je zamolbu  za  financiranje ili sufinanciranje školskog pribora za iduću školsku godini. Pošto Ministarstvo znanosti  i obrazovanja  financira uđbenika, Općina Primošten kao i neke druge jedinice lokalne samouprave  bi prema zamolbi Vijeća roditelja trebala financirati ili sufinancirati radne bilježnice,  zbirke zadataka, zemljopisni atlas i sl...   

- Obzirom da se trošak dodatnih materijala u višim razredima penje na čak 1000 kuna  po učeniku svaka pomoć Općine Primošten roditeljima bit će i više nego dobrodošla - stoji između ostalog u zamolbi.

Na prvu primoštenski načelnik Stipe Petrina reagirao je  svojevrsnim odbijanjem. Istaknuo je da općine ne može sufinancirati ono što je u nadležnosti regionalne i državne uprave.

- Općina Primošten godišnje daje 40 stipendija učenicima i studentima i reagiramo na svaki socijalni slučaj - je.

Međutim zamolbu roditelja Općinsko vijeće nije odbilo. Na prijedlog načelnika Petrine dogovoren je sastanak s Vijećem roditelja, a kordinator tog sastanaka je vijećnik HDZ-a Nediljko Marinov, inače bivši ravnatelj Osnovne škole Primošten.

 

17. travanj 2024 11:10