StoryEditorOCM
Županijaustani stipe...

Petrina nastavlja ‘rat‘ protiv mađarskih investitora: ‘Vodite kolonizatorsku politiku - zanima vas samo naša zemlja!‘

Piše Vedrana Stočić
8. studenog 2022. - 20:02

Primoštenskog načelnika Stipu Petrinu razbjesnila je spoznaja da je novi vlasnik hotelske kuće Primošten d.d., točnije Primošten hoteli kako je navedeno u natječaju, konkurirao za koncesiju od 20 godina za kamp u Omišu s ponudom od 300 tisuća eura. Nisu prošli, ali je to bio dobar povod za žestoku reakciju načelnika Petrine.

- Natjecali su za kupnju Fortenove, za kamp u Omišu, za Fortitudo Belje, po Baranji otkupljuju stotine tisuća kvadrata koje graniče s Mađarskom, a hoteli u Primoštenu su ruševine. U ovih 20 godina Primošten je zbog manjka 1000 postelja izgubio milijune. Općinu ucjenjuju, prijete nam da će zatvoriti jedini hotel koji je funkciji, Zoru, i da ga neće otvoriti za iduću turističku sezonu. Službeno ne znamo ni zbog čega je izgorio bazen u hotelu Zora- kaže Petrina.

U svom priopćenju ističe kako novi mađarski vlasnici ne poštuju ni jedan ugovor potpisan s bivšim vlasnicima hotelske kuće. Po njima, kaže Petrina, novi vlasnici nisu potpisali nikakav ugovor s Hrvatskim fondom za privatizaciju, pa ni ruševinu od hotela Marina Lučica nisu dužni i neće obnavljati.

- Za zajednička ulaganja kao što je kanalizacijski sustav ili podvodni tunel u Portu nisu zadovoljni opraštanjem komunalnih davanja ni normalnim jamstvima općine, već traže općinsku zemlju. To je kolonizatorska politika mađarske države i njihovih fondova. U Baranji, Primoštenu, Jelsi, Gradcu, Tribunju,  Omišu... samo ih zanima zemljište- ističe Petrina.

Inače novi vlasnici Primoštena dd je tvrtka CANBERRA INVEST ZÁRTKÖRŰEN i njihov  zastupnik Kornel Bodnar ništa od toga ne ispunjavaju. CANBERRA INVEST iz Budimpešte 2019. godine vlasnički je preuzeo PRIMOŠTEN d.d. od tvrtke DIAMANT MARINE d.o.o, odnosno od Tamása Vitezyja i Laszla Attile Kerekesa. Novi vlasnik promijenio je Nadzorno odbor i Upravu. Presjedanje Nadzornim odborom preuzeo je Dániel Jellinek, koji je većinski je vlasnik grupe i deveti na listi najbogatijih Mađara.

Podsjetimo, nedavno je izbio sukob i zbog postavljanja rame i zaštitara na poluotoku Raduča, Petrina je optužio Mađare za uzurpaciju općinskog i državnog zemljišta, zaprijetio bagerima, rampa je skinuta, a  društvo  Primošten dd na te optužbe je javno regrialo:

- Uredno su poduzete sve pravne radnje propisane važećim zakonima s ciljem uređenja vlasništva nad nekretninama u svom portfelju, te je postupak trenutno u tijeku. Zemljište koje bi trebalo biti u vlasništvu općine na poluotoku Raduča, ako takvo bude postojalo, bit će utvrđeno po okončanju navedenih postupka.Što se tiče ostalih objavljenih izjava, bilo koji postojeći sporovi između trgovačkog društva i općine bit će konačno riješeni u odgovarajućim postupcima pred hrvatskim tijelima. –napisali su između ostalog.

Pisao je i Petrina. Na nezakonito ponašanje Primoštena dd, neobnovljene hotele i nepoštivanju ugovornih obveza s Hrvatskim fondom za privatizaciju  primoštenski načelnik Stipe Petrina u pisanom dopisu izvijestio je vrh hrvatske vlasti: Predsjednika RH Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Od predsjednika Vlade RH više puta je zatražio objašnjenje tko je zadužen za nadziranje ugovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju, odnosno s hrvatskom državom. Odgovor, kaže nikada nije dobio, odgovor je stigao samo od predsjednika države: pismo načelnika Petrine i Općine Primošten Ured predsjednika uputio je DORHU.

Inače, Primošten dd je sigurno je jedna od najgorih hrvatskih privatizacijskih priča. Ni nakon 20 godina mađarski vlasnik nije uspio obnoviti 1000 prijeratnih hotelskih postelja. Hotel Raduča i hotel Marina Lučica su jezive ruševine i ruglo turističkog Primoštena.

Bivši mali dioničari godinama su tvrdili da se umjesto privatizacije njihove hotelske kuće dogodila prijevara i pljačka. Krivili su Hrvatski fond za privatizaciju i nasljednike te institucije koji nisu nadzirali temeljni ugovor i potpisane anekse.   

Iz tvrtke Primošten d.d. reagirali su na ovaj tekst, a ispravak pročitajte OVDJE

Primošten‘ d.d. reagira na tekst ‘Petrina nastavlja rat protiv mađarskih investitora‘: ‘Ne ucjenjujemo Općinu!‘

 

18. travanj 2024 10:07