StoryEditorOCM
ŽupanijaHumani Srimari

Ovo je priča o obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi; Dinko Cukrov učinio je to 100 puta: Neopisiv je osjećaj da si nekome spasio život

Piše Ante Talijaš
23. listopada 2018. - 17:33

Klub dragovoljnih darivatelja krvi Vodice sa svojih 240 aktivnih članova i oko 500 darovanih doza krvi godišnje daleko je najuspješniji klub darivatelja krvi u Šibensko-kninskoj županiji.

U organizaciji Odjela za transfuzijsku medicinu KBC-a Split i Gradskog društva Crvenog križa Vodica, redovito se jedanput mjesečno organiziraju akcije darivanja krvi u prostorijama vodičkoga kluba. Ova posljednja, listopadska akcija bila je doista posebna, jer je 61-godišnji Dinko Cukrov po stoti put darovao krv i tako postao prvi član vodičkoga DDK-a s magičnom brojkom darovanih doza tekućine koja život znači. Odista, treba se nakloniti ovom plemenitom i skromnom čovjeku iz Srime, dragovoljcu Domovinskog rata i nekada uspješnom vrataru Rukometnog kluba "Olimpija", jer je u protekla četiri desetljeća darovao gotovo 40 litara krvi.

Dinko Cukrov prvi je put dao krv prije 42 godine, kao 19-godišnjak. Od tada godišnje je davao krv najmanje dva puta, a nekih godina i tri puta. Sretan je, kaže Dinko, što ga je zdravlje poslužilo da dođe do jubilarnog stotog darivanja, a ponosan jer je njegova krv proteklih desetljeća spašavala brojne živote.

 

 

– Iako je prošlo puno vremena, još mi je u sjećanju prvo darivanje. Bilo je to 1976. godine. Bio sam rukometaš "Olimpije", a predsjednik kluba bio je dr. Marijan Periša. Te godine dr. Periša i još nekoliko Vodičana osnovali su Klub DDK-a, a prvi predsjednik bio je Vicko Bareša. Odazvao sam se njihovu pozivu za prvu akciju i tako je počelo. Od tada pa do danas prati me zadovoljstvo spoznajom da će moja krv spasiti nečiji život. Neopisiv je osjećaj da si nekome pomogao – skromno je kazao Dinko Cukrov.

A svoju veliku humanost i plemenitost Dinko je prenio i na svoju obitelj. Darovatelji krvi su i njegova supruga Božena, pa kći Jelena i sin Nenad. Uz Dinkovih 100, svi zajedno darovali su čak 200 doza krvi.

Za nesebičnu iskazanu humanost Dinko Cukrov dobitnik je Nagrade Grada Vodica. A u povodu stotog darivanja, svečani prijem za njega je priredila vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić te mu je čestitala i zahvalila u ime građana Vodica. U četvrtak, u povodu Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj, na svečanosti u šibenskoj Gradskoj vijećnici Dinku Cukrovu bit će dodijeljena plaketa Hrvatskog crvenog križa.

19. travanj 2024 22:19