StoryEditorOCM
Županijavatreni crv

Ovo je predator iz dubina koji se nevjerojatno brzo širi Jadranom i proždire sve! Može biti opasan i za ljude, a primjećen je i u okolici Šibenika

Piše Šibenski.hr
4. kolovoza 2021. - 16:25

Bradati vatreni crv proždrljivi je grabežljivac koji prehranu nadopunjuje biljnim materijalom i strvinama. Ova se vrsta brojčano povećava duž naše obale, a globalno zatopljenje pomaže širenju u Sredozemnom moru, odnosno Jadranu. Vatreni crv nije čest plijen, ima malo neprijatelja. Čak ga ni ribari ne koriste za ješku.

Za sve veći broj oštećenih zvjezdača u moru, kriv je upravo ovaj predator. Nisu rijetke situacije kada se može vidjeti klupko vatrenih crva oko plijena. Napada krakove i žive ih guta. Ponekad ishranu nadopunjuje i koraljima, a potencijalno je opasan za ljude.

Čekinje, kad se raspale, mogu prodrijeti u ljudsku kožu, ubrizgavajući snažan neurotoksin i izazvati intenzivnu iritaciju i bolno peckanje oko područja dodira. Ubod također može dovesti do mučnine i vrtoglavice.

Podsjetimo, prije dvije godine u rogozničkom kraju nekoliko je ljudi završilo na Hitnoj zbog uboda ovog morskog predatora, a primjećen je i na drugim mjestima u okolici Šibenika.

Hermodice carunculata, bradati vatreni crv, vrsta je morskog čekinjaša iz obitelji Amphinomidae, porijeklom iz tropskog Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Prosječne su duljine 15 centimetara, ali mogu biti i duplo veći. Ovaj vatreni crv izgleda kao stonoga, s više segmenata odvojenih tankom bijelom linijom. Glava je na prvom segmentu i uključuje oči.

24. travanj 2024 22:42