StoryEditorOCM
ŽupanijaKNIN UMIRE

Ovo je grad kojeg se 'glavešine' sjete samo jednom u godini. Mi smo u njemu proveli jedan obični, sumorni dan; Preostali stanovnici vape: Zatvaraju bolnicu, guši nas mazut...

12. travnja 2019. - 13:58

I oni koji su otporni na depresiju – ili barem misle da jesu – vjerojatno bi pali u sumorne misli kad bi krenuli po kiši u Knin. U grad za koji je i gradonačelnik Marko Jelić kazao da je blizu točke trajnog uvenuća. Pogotovo ako tamo idete u potragu za odgovore o tako "vedrim" temama kao što su ekološko zagađenje i moguće gašenje bolnice.

Nije lako ovih dana biti gradonačelnik Knina. Kao da Marku Jeliću nije dovoljan problem iseljavanja ljudi, zbog kojega ne može popuniti ni radna mjesta u javnim i državnim službama. Dočekao nas je zabrinuta lica. Kako i ne bi kad su (potencijalno) ugrožene Krka, na kojoj zasniva program oporavka Zvonimirova grada, i bolnica "Hrvatski ponos", bez koje, kako kaže, "neće biti ni grada".

Dok razgovaramo, kroz prozor nam dopire neugodan miris koji se širi gradom iz lagune s fekalnim vodama. A tamo, stotinjak metara dalje od nas, na terenu su bili radnici tvrtke "Ind-Eko", koji su sanirali štetu nastalu izlijevanjem mazuta i teških metala u rijeku Orašnicu. Na tom su mjestu sada postavljene brane. Njih dvanaest. I dalje, međutim, curi iz lagune otpadnih voda tvornice DIV. No, sada je stanje puno bolje nego prije nekoliko dana.

Političari u ringu

A dok radnici saniraju štetu, kninski se političari – i ne samo oni – kontreštavaju oko sporne lagune.

– Godinama upozoravamo na taj problem. Tri-četiri puta godišnje šaljemo dopise nadležnom ministarstvu i drugim institucijama – govori Inga Kukolj iz Ekološke udruge "Krka".

Javila se i vijećnica Mosta u Gradskom vijeću Knina Marija Ćurić.
– Ne može se ići u sanaciju laguna, koju najavljuje gradonačelnik, dok se ne riješi pitanje pročišćivača otpadnih voda – kazala je Ćurić u priopćenju.

Ekspresan joj je odgovor stigao od gradonačelnika, koji, inače, predaje kolegij Zaštita okoliša na Veleučilištu u Kninu.
– Gospođa Ćurić miješa temeljne stvari. Postoji gradski pročišćivač, koji je u probnoj fazi, za komunalne fekalne vode. Drugi je onaj industrijski, u krugu tvornice DIV. Postoje, dakle, i dvije lagune. Jedna je za industrijske otpadne vode, a druga za fekalne vode. Ja joj to pokušavam objasniti, ali ona i dalje uporno tupi po svome. Ne možemo miješati fekalije i teške metale ili mazut, jer njih sigurno nisu proizveli građani Knina! Taj testni pročišćivač funkcionira. Ono što ne funkcionira jest cjevovod C21, koji je potonuo. No, neovisno o nemalim teškoćama, nema mjesta panici. Pogotovu ne tezi da su ugroženi svi gradovi i mjesta nizvodno Krkom. Prava je istina da voda koju u Kninu pijemo zapravo dolazi iz zapadne Bosne – objašnjava Jelić.

On tvrdi da je privremeno rješenje postavljanje separatora, koji bi spriječio prelijevanje masti i ulja prilikom velikih kiša.
– Mogli smo ih dosad instalirati desetak, no to ne bi dugoročno riješilo ekološke probleme Knina. Za sanaciju lagune potrebno je više od 150 milijuna kuna. Kninski je problem već proglašen hrvatskom "crnom točkom", pa će nam, nadam se, stići i pomoć izravno iz europskih fondova. U svemu, dakako, nije bezgrešan DIV. No, ne može se problem rješavati "preko koljena", jer ta je tvornica itekako potrebna gradu. Uostalom, DIV je i spreman sudjelovati u rješavanju problema – uvjerava nas Jelić.

Kninjani su se pismeno obratili i ministru Tomislavu Ćoriću kako bi Vlada ubrzala priču o dobivanju potpore iz EU fondova. Neslužbena informacija govori o skorašnjem sastanku Ćorića s Kninjanima.

Šokantan dug

Stanovnicima Zvonimirova grada bilo bi puno lakše kad bi zagađenje Krke kod Knina bio i jedini vrući problem. Jednako je teška tema kninske bolnice, koja ponovno posluje s gubicima.

Nezavisni vijećnik Davor Ilić posegnuo je za šokantnim podatkom o dugu koji je u godinu dana narastao s 5,2 milijuna na 27,7 milijuna kuna! A samo prije tri godine bolnica "Hrvatski ponos" bila je među tri najbolje u Hrvatskoj kad je u pitanju financijsko vođenje i podmirivanje obveza, reagirao je na to HDZ-ov Robert Marić.

Nema dvojbe, bolnica "Hrvatski ponos" ide prema novoj sanaciji. Barem je takav zaključak Gradskog vijeća, na kojemu se predstavnici bolnice nisu pojavili.

– Nemamo potpunu informaciju o tom problemu jer je izostala ključna strana. Bolnica je institucija od vitalnog značenja za život Knina. A njihov nedolazak znači nepoštovanje gradske vlasti, pa i građana Knina. Pretpostavljam da se boje političkih konzekvencija – smatra gradonačelnik Jelić, te dodaje: – Kninska bolnica ima kvalitetan zdravstveni kadar i usluge na visokoj razini, pa razlog tolikom rastu dugova može biti samo kriza upravljanja, odnosno loša organizacija te ustanove – zaključuje Jelić.


'Hrvatski ponos' mora opstati
– Kninska bolnica jednostavno mora opstati. To je jedina zdravstvena ustanova od Gospića do mora. Nije riječ samo o Kninjanima, njezine usluge koriste i stanovnici ostalih dalmatinskih županija, pa i Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Da ne govorimo o tome kako je to i veteranska bolnica, pa bi njezinim zatvaranjem bila ugrožena i braniteljska populacija – tvrdi gradonačelnik Jelić.


Problem privremeno riješen
Onečišćenje Krke ovaj se put rješavalo puno brže nego prije 11 godina, kad su masne mrlje doplivale sve do mosta na ulazu u Knin. Problem je privremeno riješen, no sa strepnjom kad će se ponoviti. Prilikom nove, obilnije kiše.

25. travanj 2024 13:54