StoryEditorOCM
ŽupanijaLUKSUZ U PRIRODI

‘Ovo je budućnost turizma, ali treba pregrmjeti pandemiju‘: zavirite u nevjerojatan eko kamp kod Tisnog, evo što nam je ispričao njegov vlasnik

Piše Mirela Goreta/SD
23. travnja 2021. - 17:50
Posjetili smo predivan kamp kod Tribunja i razgovarali s njegovim vlasnikom Mislavom PerekovićemJoško Ponoš/Cropix, Olivia Green Camping

Kad su braća Mislav i Domagoj Pereković u veljači 2019. godine počeli investirati novac u kamp “Olivia Green Camping”, željeli su realizirati turističku priču u srcu povelikog maslinika u Tisnom s akcentom na održivost, novi trend u kamping turizmu, koji se razvija nekoliko posljednjih godina. Već u startu su planirali dugoročno ulaganje. Zato njihov “Olivia Green Camping”, koji je kroz desetljeća promijenio nekoliko vlasnika, iz mjeseca u mjesec raste, a nastao je na temeljima tridesetak godina starog kampa “Dalmacija”, dva kilometra udaljenog od mjesta Tisno.

Ljubav prema prirodi i globalnom značaju zaštite okoliša dovela je do promjene života, smatraju braća Pereković s iskustvom boravka u kampovima odmalena. Zbog toga su osmislili turistički smještaj povezan s ljepotom netaknute prirode postavljajući, pored parcela za kampere ili kamp kućica, ugodne kamping vile (mobilne kućice) u živopisnom masliniku. Izgrađene su od prirodnih i recikliranih materijala koji odaju počast elementima prirode - zemlji, vodi, vatri i zraku.

image
Joško Ponoš/Cropix

U skladu s prirodnim zakonitostima kućice su napravljene od materijala karakterističnih za eko održivi sustav, ali dizajnerski i funkcionalno pružaju luksuznu udobnost. Svaka od parcela u kampu je veličine 160 metara četvornih, premda je pravilo 120-140 m2 po parceli. Sve zato što njegovi vlasnici nisu htjeli taknuti nijednu maslinu, koliko god ona bila malena. Trenutno ovaj ekokamp kite četiri zvjezdice, a raspon njegovih cijena varira. Moguće je rezervirati smještaj već za stotinjak eura, pa do nešto više od petsto ako poželite uživati u udobnosti luksuzne kamping vile s infinity bazenom i pogledom na more.

- Investicija nije gotova, još nismo došli do svih certifikata koje tek trebamo dobiti. U sljedeće dvije godine planiramo steći i petu zvjezdicu. Svaka naša parcela, što je rijetkost i u svijetu, ima sve priključke - struju, vodu i odvod. Za pet zvjezdica je takvu infrastrukturu potrebno imati na 20 posto parcela, a mi već sada imamo na svim. Tu je satelitska televizija, internet, svaka mobilna kućica je top opremljena... Imamo dječje igralište, vodeni bazen, restoran, kajak ili SUP uključen jedan sat po osobi. Prijateljski smo nastrojeni prema kućnim ljubimcima, pa imamo i plažu za pse - priča Zagrepčanin Mislav Pereković.

Pogled na more

Naš sugovornik je završio turistički menadžment, nakon čega je specijalizirao održivi razvoj turizma, dok je brat po struci ekonomist. S roditeljima su odrastali u kampovima, a zahvaljujući obiteljskom angažmanu prethodno su, praktički iz ničega, od 2002., podizali nagrađivani kamp "Straško" na Pagu. Sada su pak u potpunosti posvećeni kampu u Tisnom. Riječ je o vlastitoj investiciji, uloženom novcu zarađenom od obiteljskog posla sa samoposlužnim aparatima, a kredit su podigli samo za kamping vile. Kako su u investiranje krenuli u osvit pandemije koronavirusa, globalna im je pošast itekako omela realizaciju prvotnih poslovnih planova, pa i sada održavaju poslovanje kampa crpeći financijske zalihe iz svoje tvrtke.

- Kad smo ušli u projekt u veljači 2019., bili smo s vremenom dosta na knap, jer su gosti dolazili već u svibnju. Probali smo što više toga napraviti u startu. Imali smo kolegu, odličnog arhitekta, koji je radio puno kampova po Dalmaciji i unutrašnjosti. Proširili smo luksuzniji dio kampa, dodali dosta mobilnih kućica - prve godine 24 na postojećih 12. Lani smo ih uzeli još 13, a ove godine novih sedam. Ukupno je to 55 mobilnih kućica i 70 parcela za kampere u masliniku površine 3,5 hektara - opisuje Mislav kapacitete terasasto podignutog kampa zahvaljujući čemu većina kućica ili parcela ima otvoren pogled na more.

image
G.i.tepes

- Realizirali smo kompletno ekološki osviještenu priču, sve kućice imaju Bio Green i Bio Green plus certifikate što znači da su ili napravljene od recikliranih materijala ili se mogu reciklirati. Iz fondova smo 2019. dobili solarnu elektranu, a i jedna smo od rijetkih privatnih tvrtki u Hrvatskoj koja ima vodeni pročistač trećeg stupnja. To znači da se sva voda, koja se koristi u kampu, pročišćava i može se i dalje koristiti. Koristimo je isključivo za navodnjavanje kompletnog kampa. U pitanju je tehnološka voda trećeg stupnja, koja se inače može koristiti za puno toga - objašnjava mladi poduzetnik.

U svrhu poštivanja najviših ekoloških standarda u kampu su izbacili korištenje plastike za jednokratnu uporabu, a za svaku napravljenu rezervaciju posadi se jedno drvo u partnerstvu s "Eden Reforestation Projects".

- Ali uvijek doniramo novac za još više sadnica. U sklopu tog projekta posađeno je više od pola milijarde stabala širom svijeta - priča nam Mislav Pereković, dok šetamo kampom u jeku priprema za otvaranje 30. travnja. Posla je puno, trenutno najviše za tehničko osoblje, a intenzivno se obavljaju i razgovori sa sezoncima. I oni i vlasnici nadaju se kako će raditi do 15. listopada. Kakve su projekcije za 2021.?

- Za sada nam, po rezervacijama, izgleda bolje od 2020. No, i dalje to nije ni blizu onoga što bi trebalo biti, svjesni smo toga. Znamo da jako teško možemo utjecati na išta, pa je najbolje reći da je pred nama jako izazovna sezona - ocjenjuje Mislav, osvrćući se na rezultate ostvarene u protekle dvije godine. Uvodna, 2019. bila je, reći će, dobra, po starim standardima prethodnog kampa. Ušli su u projekt u veljači, do sezone je bilo nešto rezervacija, ali još nisu bili ni počeli s investicijom u punom zamahu.

Troše zalihe

Da nije bilo korone, prošlu bi godinu zasigurno ostvarili povećanja i u noćenjima i u prihodima. No, kako se raširila zaraza, 2020. je ostala u rangu s 2019., iako je po prvotnim izračunima vlasnika trebala biti pet do šest puta bolja. Bolje reći udarna jer pomalo se već trebala početi isplaćivati investicija.

- A nama se dogodilo suprotno… Mi i dalje iz naših zaliha, iz naše tvrtke, usmjeravamo novac u kamp, koji i dalje ne radi onako kako bi trebao. No, ne možemo stati, samo se treba nadati boljemu. Investicije će potrajati još nekoliko sljedećih godina. U bliskoj budućnosti plan nam je napraviti wellness-spa centar, koji bi radio cijelu godinu. Planiramo tijekom cijele godine raditi evente, team buildinge, čak i vjenčanja, krizme... Već smo napravili novi pool bar, iduće sezone gradit ćemo kompletno novi restoran - otkriva planove Pereković.

Naravno, posebnu pažnju uživat će i masline na kojima počiva koncept njihova ekokampa. U masliniku s više stotina stabala, veli, ima i onih starih i do 150 godina, a neprestano se sade nova. Braća Pereković čak su kupili petnaestak velikih maslina za presađivanje. Svake godine nakon berbe u kampu rade i vlastito maslinovo ulje, koje koriste u svom restoranu.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Sva hrana, koju jedu gosti u našem restoranu proizvedena je i nabavljena u krugu desetak kilometara odavde. Apsolutno sva hrana, voće, povrće, meso, riba... Povezali smo se brojnim OPG-ovima iz okolice. I jako pazimo na koronaprotokole. Maksimalno smo to činili lani, a isto je i sada. Čak smo išli i korak dalje od protokola. Kućice su više nego dovoljno odmaknute jedna od druge, ali smo stavljali pregrade, antiseptici su bili po cijelom kampu, domaćice/sobarice imale su posebne instrukcije... - navodi Mislav Pereković nadajući se kako će se njihov trud koliko-toliko, usprkos nepovoljnim okolnostima zbog pandemije, biti prepoznat i ovoga ljeta.

Kamping turisti iz inozemstva, koji odmaraju na adresama poput ove nadomak Tisnog, dobre su platežne moći, no ono što posebno veseli Perekoviće jest činjenica da se za kampiranje odlučuje i sve veći broj domaćih gostiju.

- Lani smo imali jako puno Hrvata, a to će se vjerojatno ponoviti i ove godine. Jedna stvar se, naime, dogodila u svijesti hrvatskog turista - u 2020. počeli su primjećivati kampove. Na otvorenom su, imaju sav luksuz koji trebaju, a u prirodi su. Kud ćeš bolje - uz osmijeh će poduzetni Mislav Pereković.

image
G.i.tepes

Ponuda
Na plaži kampa “Olivia Green Camping” nalazi se teren za odbojku na pijesku, moguće je iznajmiti opremu za more i plažu, te brodicu, a osigurano je i privezište. Dio plaže odvojen je za goste s kućnim ljubimcima, dok je u samom središtu kampa smješteno dječje igralište. U restoranu kampa, tik do plaže, mogu se kušati razna tradicionalna jela među kojima se izdvajaju riblji specijaliteti, uz kvalitetnu ponudu raznih sorti vina i maslinova ulja. Za goste željne aktivnog odmora nudi se i mogućnost najma bicikla, te odlasci na izlete u obližnje nacionalne parkove Krka, Kornati i Paklenica. Uz prethodnu najavu moguće je osigurati transfer od zračnih luka u Zadru i Splitu kao i od najbliže autobusne postaje do kampa.

Obiteljski posao
Ekološki osviješten kamp “Olivia Green Camping”, u kojem se poštuju najviši etički standardi, vodi se kroz obiteljski posao. U ponudi je devet različitih vrsta moderno dizajniranih kamping vila kapaciteta do pet osoba, napravljenih od prirodnih materijala. Njihov sadržaj obuhvaća nerafinirane ukrasne elemente poput drvenih stupova nudeći obilje sunčeve svjetlosti kroz prednja staklena vrata čime se stvara besprijekorna povezanost s prirodom.

Zeleni turizam
Hrvatska jako dobro stoji po pitanju ozbiljnijih kampova. Ima jako puno malih kampova po Europi, ima ih, da se razumijemo, i velikih, primjerice, po Italiji. Puno sam ih prošao i istražio, ali velikih, zelenih kampova baš i nema puno. Pretpostavljam da je tome razlog skupoća investicija, a kampovi, kao poslovni model, i dalje jako dobro rade, iako nemaju prefiks zelenih. Ljudi, koji kampiraju, već jesu ekološki osviješteni jer su kampovi sami po sebi zelena grana turizma. Samo je ova naša priča s ekokampom malo viša razina - govori Mislav.

20. travanj 2024 00:45