StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimoštenci slave dan općine

Ove godine bez priznanja zaslužnima; Stipe Petrina: ‘Mi imamo samo jedan problem...‘

Piše Vedrana Stočić
8. svibnja 2023. - 19:02

Proslava Dana općine i blagdana Gospe od Loreta započela je svečanom sjednicom primoštenskog Općinskog vijeća. Ove godine nije bilo dodjele priznanja zaslužnim Primoštencima, ali je zato primoštenski načelnik Stipe Petrina u svom obraćanju istaknuo uspješnost općinske vlasti i administracije.

-Gradnja još jednog turistički značajnog projekta je gotova. Izgrađeno je parkiralište u na vrhu brda Gaj u blizini spomenika Gospe od Loreta. Vrijednost radova je 800 tisuća eura bez PDV-a, novo parkiralište važno je za komunalno opremanja lokacije spomenika i vidikovca, te podizanje razine turističke usluge. Dovršena je i pristupna prometnica kako bi lokacija bila dostupnija posjetiteljima. Na budućem parkiralištu ima 19 parkirnih mjesta za osobna vozila, okretište za osobna i kombi vozila, stepenište povezuje parkiralište sa platoom spomenika i vidikovca, nova javna rasvjeta... Pored vjerskog sadržaja imamo najljepši vidikovac i najljepšu ljetnu pozornicu.-istiknu je načelnik Petrina i istaknuo da je postavljanje velebnog spomenika njihovoj nebeskoj zaštitnici, visokog 17,5 metra, bio pun pogodaka.

image

 Stipe Petrina

Nikša Stipaničev/Cropix

Dodao je još kako su u tijeku radovi na nadogradnji i rekonstrukciji doma za stare i nemoćne. Investicija je teška 19,7 milijuna. Radi se još projekt za novi autobusni kolodvor, dovršena je projektna dokumentacija i ishodovana građevinska dozvola za aglomeraciju Primošten koja će biti aplicirana na eu fondove u omotnici do 2027. godine. Za uređenje pomorskog dobra, točnije za dovršenje šetnice Bilo-Raduča, Šibensko-kninska županija općini je osigurala 40 tisuća eura.

-Mi imamo samo jedan problem, a to je Primošten dd. Dva hotela već više od 20 godina su ruševine, a zatvorili su i hotel Zoru zbog renoviranja. Ne možemo pristati na ucjene nekoga za koga ne znamo je li vlasnik naše hotelske kuće- istaknuo je Petrina.

Dan općine i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Loreta Primoštenci slave 10. svibnja. Pomorac Marko Prgin donio je iz Loreta sliku Crne Madone koju Primoštenci štuju već 188 godina. Na sam blagdan održava se velika procesija primoštenskim kalama i brojna misna slavlja, a užežin blagdana pale se vatre, baklje, ispaljuje se vatromet, i svi puše! Davno se pušila samo kadulja, a danas kadulja i duhan. Taj dan dozvoljeno je pušenje i onim s mliječnim zubićima. Ne zna zbog čega se užežin Gospinog blagdana masovno puši, mnogi taj čudan običaj objašnjavaju kako su pušenjem kadulje i paljenjem vatri stari Primoštenci željeli uništiti klice opasnih zaraznih bolesti koje su harale u to davno doba.

image

Čuvari primoštenske tradicije

Privatni album

U čast Gospe od Loreta primoštenska udruga "Pekljica" otvorila u narodnoj knjižnici " Dr Ante Starčević 1912". otvorila je izložbu hrvatske čipke. Pored primoštenske čipke izlaže se još čipka iz Krašića, Križevaca, Lepoglave, Paga, Sikirevci kod Splita i Trg kod Ozlja. Inače primoštenske čipakarice priredile su do sada niz zanimljivih izloži i izdale dvije knjige o primoštenskoj čipci.

-Vrijedne ženske ruke samozatajno su stoljećima stvarale čaroliju čipkanih oblika i jedinstveno tradicijsko blago.Za razliku od drugih hrvatskih čipaka, primoštenska je još uvijek nije dovoljna istražena, a čipka je utkana u život Primoštenaca. Žene su je prenosile stoljećima i ostala je bogata baština, a na nama je da istražimo to blago u svim selima i zaseocima primoštenskog kraja. –istaknula je predsjednica "Pekljica" Maja Marinov Janković.

     

24. travanj 2024 21:59