StoryEditorOCM
Županijarogoznica

Ova vijest obradovat će ‘male‘ iznajmljivače: ponovno će plaćati jeftiniji odvoz smeća

Piše Vedrana Stočić
14. prosinca 2023. - 13:30

Na posljednjoj sjednici rogozničkog Općinsko vijeće Rogoznice i komunalno poduzeće Škovacin odlučili su pred Božić obradovati iznajmljivači koje nisu u kategoriji obrtnika, već se iznajmljivanje bave kao fizičke osobe.

Prema novoj odluci o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada od 1. studenog do 30. travnja iznajmljivači koji pružaju usluge u domaćinstvu ponovno će plaćati minimalni paušal kao korisnici kategorije kućanstva, a to je 10,24 eura s PDV-om, naime, prema zakonskoj regulativi postoje samo dvije kategorije korisnika: kućanstva i poduzetnici.

Brojni iznajmljivači iz Općine Rogoznica, oni veći s nekoliko apartmana i oni manji koje se može svrstati tek u kućnu radinost, zbog visoke cijene odvoza smeća nakon rujna odjavljivali su svoja rješenja o iznajmljivanju i obnavljali ih u svibnju ili lipnju iduće godine što je sigurno stvaralo veliku gužvu u Županijskom uredu za turizam.

Premda je od 1. siječnja ove godine bitno poskupilo i pražnjenje spremnika s miješanim komunalnim otpadom to ih je manje ljutilo od poskupljenja takozvanog fiksnog dijela ili paušala.

Čitavu ovu godinu po novom cjeniku isti paušal od 21,23 eura plaćali su najmanji poduzetnici, iznajmljivači apartmana s dva ili dvadeset ležaja, trgovački centri, marina s preko 400 vezova, restorani...

 

28. travanj 2024 09:46