StoryEditorOCM
ŽupanijaDužni 218 milijuna kuna

Otužna sudbina nekadašnjeg bisera hrvatskog turizma! Fina ponovno traži stečaj 'Primoštena' d.d.

Piše Vedrana Stočić
25. listopada 2017. - 14:39

Koncem srpnja Fina je Trgovačkom sudu predložila pokretanje stečajnog postupka nad hotelskom kućom "Primošten" d.d.

Ročište se trebalo održati 13. listopada, međutim, na njemu se nije pojavio predsjednik Uprave Laszlo Attila Kerekes koji je, prema riječima njegova odvjetnika, izvan Hrvatske. Prema najnovijim podacima Fine, neispunjene obveze dioničkog društva iznose 218 milijuna kuna, a hotelska kuća zapošljava samo petero radnika. Od Trgovačkog suda Agencija traži što skorije pokretanje stečajnog postupka i sazivanje novog ročišta.

Inače, "Primošten" d.d. neuspješno je prošao i kroz Linićevu predstečajnu nagodbu, a pokretanje stečajnog postupka u srcu sezone silno je iznenadilo Upravu posrnulog hotelijera koja se s vjerovnicima pokušala izvansudski dogovoriti. Članovi tog rukovodnog tijela vjerovali su da će im izvrsna sezona, 5-postotni porast prometa i određena ulaganja zaustaviti stečaj, međutim, CIB banka iz Budimpešte bila je neumoljiva.

 

Prema dostupnim podacima, CIB banka je i najveći vjerovnik s potraživanjem od 84 milijuna kuna, veliki dug "Primošten" d.d. ima i prema samom sebi, odnosno prema vlasnički povezanim društvima, a najveći vjerovnik je "Diamant marina" koja potražuje 17 milijuna kuna i formalni je vlasnik "Primoštena" d.d. Stanovita banka s Bahama, pak, potražuje svojih 7 milijuna kuna... Dobri poznavatelji prilika u toj hotelskoj kući tvrde da je dug znatno veći od 218 milijuna kuna te da iznosi i više od 50 milijuna eura.

Još 2013. godine Općina Primošten je po raznim osnovama od "Primoštena" d.d. potraživala 8 milijuna kuna. Kroz predstečajnu nagodbu dug za komunalnu naknadu, odvoz smeća i boravišnu pristojbu gotovo je anuliran. Naime, kako saznajemo u Općini Primošten, ostalo je još naplatiti oko 200 tisuća kuna - radi se pretežno o ratama za odvoz smeća i komunalnu naknadu, dok se Turističkoj zajednici boravišna pristojba uglavnom redovito podmiruje.

 

Malo kome je, inače, nepoznato da je jedna od najgorih privatizacijskih priča vezana uz "Primošten" d.d. Ni nakon 15 godina od privatizacije mađarski vlasnik nije uspio obnoviti 1000 prijeratnih hotelskih postelja. Hoteli "Raduča" i "Marina Lučica" su ruševine i ruglo su turističkog Primoštena. U što su Laszlo Kerekes i ekipa ulagali te puste milijune podizane u raznim bankama - godinama se pitaju bivši mali dioničari. Po njima, “Primošten” d.d. najveća je privatizacijska prijevara i pljačka. Godinama krive Hrvatski fond za privatizaciju i nasljednike te institucije koji nisu nadzirali temeljni ugovor i potpisane anekse.

Unatoč aneksu 2., koji je potpisan 2007. godine i kojim se zabranjuje prodaja nekretnina - rasprodaja imovine je krenula netom nakon potpisivanja. Prodani su upravna zgrada, stara škola, depandansa, bivši turistički ured... Na ostatak imovine “Primoštena” d.d. - Marinu Kremik, hotel “Zora” i autokamp “Adriatic” hipotekarni kredit od 24 milijun eura 2009. godine digao je sam vlasnik hotelske kuće Laszlo Attila Kerekes. Ni taj kredit se nije vraćao, pa se i na te nekretnine upisala jedna mađarska banka. Od silnih kredita, tvrde bivši mali dioničari, ni jedna kuna nije uložena u obnovu hotela. Stoga su još u srpnju 2010. godine dokumentaciju predali ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu, a danas glavnom državnom odvjetniku. Od kaznene prijave ništa, ne zna se pouzdano ni tko je vlasnik hotelske kuća, a novac iz Primoštena, tvrde bivši mali dioničari, godinama samo curi.

19. travanj 2024 13:09