StoryEditorOCM
Županijanevjerojatne scene

Otok u šibenskom arhipelagu na meti pljačkaša: ‘Brodovima odvoze, bojlere, namještaj, građevinski materijal - sve se krade!‘

Piše Vedrana Stočić
8. rujna 2023. - 15:50

Otok Smokvica, za obične smrtnike zabranjena zona gotovo sto dugih godina, ove ljeta bio je rogoznički hit. Svi su željeli kupati u kristalno čistom more, uživati u zalascima sunca tamo iza lanterne Mulo, kupali su se strani turisti svih nacija, domaći turisti, domicilni ljudi... To je svijetla strana priče otoka Smokvice bivšeg ladanjskog odmarališta nekad najmoćnijeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića nakon kojeg su došla sumnjiva ulaganja mađarskih moćnika koji su otok iznenada napustili i ostavili krš i lom.

Ona ružna strana priče je da se pljačka i devastacija nastavlja, da MORH i Ministarstvo državne imovine i dalje nemaju nikakav nadzor nad otokom koji je opljačkan do neprepoznatljivosti. Strašne slike i videa snimili su ovogodišnji dobronamjerni kupači i ljubitelji prirode. Dobili smo jedan kratki video uradak na kojemu se vide bezbrižni kupači kako uživaju u ljepoti čarabnog otočića, a dvoje lopova mrtvi hladni u mali brodić stavljaju ukradeni umivaonik i ogledalo bez imalo srama, ničim ometani.

Dakle pljačka se nastavlja svakodnevno, na Smokvici smo bili prije ljeta i naišli smo na rumbana vrata na svim objektima, počupane utičnice, bojleri, umivaonici, namještaj, građevinski materijal ostao iza Mađara koji su četiri godine bez veze i ikakve poslovne logike rušili i bespravno gradili već izgrađeno.

image
Vedrana Stočić/

Pljačkalo se mjesecima, očito čitavu zimu i proljeće, ali se pljačka i dalje jer je na otoku ostalo još brdo vrijednog metala kao što su ograde od inoksa, još neugrađene kvake, brokve, vide, laminati, ima još i umivaonika i skupih wc školjki, kabela, vrata, prozora... Brodićima i brodovima ne može se puno toga odnijeti odjednom, nije to kopno zato se ta pljača otegla mjesecima.

Uglavnom teško je prepričati i dočarati viđeno, a još je teže naći i trunku opravdanja za vlasnike otoka: Ministarstvo obrane RH i Ministarstvo državne imovine.

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prošle godine potvrdili su nam sporazumni raskid ugovor o zakupu s trgovačkim društvom "Zelena nekretnina" d.o.o., u mađarskom vlasništvu. Poručili su još da se otok čuva i da je pod stalnim nadzorom, a nakon utvrđivanja svih uvjeta odlučit će, kazali su tada, o daljnjem raspolaganju. Nitko ništa ne čuva, nema video nadzora i ništa nisu odlučili!

Priča s pretvaranjem vojarne Smokvica u elitno ljetovalište bogataša tekla je ovako: Ministarstvo obrane je još daleke ratne 1995. godine poduzeću "Grafoplast" iz Zagreba dalo u zakup otočić na 30 godina, i to bez naknade. Ugovor je, uz odobrenje MORH-a, u konačnici potpisala Općina Primošten, u čijem je sastavu tada bilo i rogozničko područje. U ugovoru piše da će nakon 30 godina sve uloženo naslijediti država.

Vlasnici ondašnje tvrtke "Grafoplast" namjeravali su otok turistički valorizirati i napraviti elitno ljetovalište za bogatu klijentelu. Zbog velikog ulaganja u devastirani otok, "Grafoplast" se očito našao u problemima, pa je tvrtka zajedno s koncesijom nakon sedam godina prodana tada najvećem hrvatskom tajkunu Ivica Todorić. Kada su Todorić i njegov Agrokor došli u nemilost brzinski su deložirani s Otoka, a bivši ministar državne imovine Goran Marić u ljeto 2018. godine Smokvicu je na trideset godina ustupio "Zelenoj nekretnini" d.o.o. Prema ugovoru godišnja najamnina s PDV-om iznosila je šest milijuna kuna, a za 30 godina "Zelena nekretnina" d.o.o. državi je trebala platiti 184 milijuna kuna.

Za gotovo četiri godine "Državne nekretnine" trebale su uprihoditi najmanje 20 milijuna kuna. Jesu li, ne znamo! Za najam otoka Smokvice tvrtku Zelene nekretnine osnovao ju je investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvé! gű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske. Dostupne informacije o misterioznom fondu su minimalne. Prikupljene informacije upućuju na to da iza tog fonda stoji najbogatiji Mađar Šandor Čanji, većinski vlasnik brojnih velikih mađarskih banaka i tvrtki. U bliskim je odnosima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a nekada je prijateljevao i s Ivicom Todorićem i bio je čest gost upravo na otoku Smokvici.

Jedno je sigurno: nakon viđenog "Zelene nekretnine" nisu nimalo zelene.

 

 

28. travanj 2024 20:46