StoryEditorOCM
Županijapati turizam

Otočani s Kaprija ogorčeni zbog radova na trajektnom pristaništu u srcu sezone: ‘Buka je od bagera, kopa se i buši… Sve je pokriveno prašinom‘

Piše Šibenski.hr
9. srpnja 2021. - 20:12

Zbog prirodnih ljepota, ali i činjenice da na otok ne smiju automobili, ljetovanje na Kapriju privlači brojne goste iz drugih zemalja, no ove sezone, kako piše portal Pomorac.hr, otočani su ogorčeni.

Stanovnik Kaprija nezadovoljan je trenutnom situacijom oko izgradnje trajektnog pristaništa, projekta sufinanciranog od Europske unije iz Kohezijskog fonda sa skoro 20,5 milijuna kuna. Naime, početak zemljanih radova i dolazak teške mehanizacije na otok uzrokuje veliku buku, ali i zagađenje mora.

”Buka je od bagera, kopa se, buši se… ogromni oblaci prašine konstantno su prisutni na plaži, a onečišćuju i kuće u blizini. Prozori, vrata, odjeća na sušilu, ležaljke, brodovi, bicikli…sve je prašnjavo” – govori mještanin Kaprija za Pomorac.hr., pitajući se pritom zašto su se radovi intenzivirali sada u ”srcu sezone”, iako se zna da dobar dio otočana živi upravo od turizma.

Ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop, potvrdila je da radovi, unatoč nezadovoljstvu dijela otočana, neće biti zaustavljeni.

”U ovom trenutku ne mogu reći kojom dinamikom će se izvoditi projekt, ali ne mislim da ćemo ga zaustavljati. Prije svega, mislim da smo svi zadovoljni što je projekt napokon moguće izvesti. Ulažemo sve napore kako bi izvođenje radova što manje ometalo turističku sezonu otoka. Projekt je europski i traži svoju dinamiku, ima svoje kontrole i sustav nadzora. Svjesna sam da se te stvari teško mogu pomiriti, ali upravo iz tog razloga svake srijede smo na otoku i radimo koordinaciju izvođenja radova kako bi negativan utjecaj bio što manji.” – kazala je Fržop za Pomorac.hr.

19. travanj 2024 01:16