StoryEditorOCM
ŽupanijaČudo u Primoštenu

Otkriven najveći spomenik Gospi od Loreta na svijetu: Petrina kaže da ima potporu i pape Frane (FOTO)

Piše Vedrana STOČIĆ
6. svibnja 2017. - 21:55

U Primoštenu su u subotu ujutro svi putevi vodili na vrh brda Gaj- na svečani blagoslov i otvaranje monumentalnog kipa Gospe od Loreta visokog čak 17 metara. U podnožju Gaja bilo je parkirano na stotine automobila i nekoliko autobusa. Do samog vrha mnogi su se upitili pješke, a one koji nisu bili spremni pješačiti nekoliko kilometara uzbrdo besplatno su prevozili taxiji.

-Ovo je ostvarenje sna dugog čak 45 godina. Još davne 1972. godine Urbanistički institut Dalmacije osmislio je Primošten 21. stoljeća, a na vrhu Gaja predvidio je izgradnju luksuznog vidikovca i kip. Kada smo prije 15 godina u Primoštenu preuzeli vlast jednoglasno smo odlučili na Gaju izgraditi  Gospin kip. Dva puta bili smo zaustavljeni, ali treći put svoj san pretvorili smo u realnos.- rekao je na svečanosti blagoslova i otvaranja primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Spomenik nalik na svjetionik okrenut prema Primoštenu, obložen mozaikom od zalata, srebra  i bojanog stabla ima duboko religijsko i alegorijsko značenje: Marija odjevena u Sunce s Mjesecom pod nogama čuvarica je i zaštitnica primoštenskog puka. Na svijetu je to najveći kip Gospe od Loreta, pa se primoštenski načelnik zahvalio autorima projekta: arhitektu Aronu Vargi i akademskom kiparu Milunu Garčeviću.

Pozdravni govor održali su i načelnik pobratimske slovačke općine Male Dvorniky Zoly Mrczell i gradonačelnik pobratimskog grada loreta Paolo Nicoletti koji je istaknuo da će prijateljstvo zasnovano na vjerskim temeljima biti trajno. Posebno oduševljenje izazvao je govor Đanija Maršana, bivšeg hrvatskog veleposlanika i popularnog kantautora. On je došao kao predstavnik loretske župe Arbanasi iz Zadra, a zajedno s vjernicima otpjevao je i Bože čuvaj Hrvatsku. Kip je blagoslovi izaslanik šibenskog biskupa i primoštenski župnik dekan Jurica Petković.

Inače, izrada i montaža kipa, arheološka istraživanja i uređenje okoliša na brdu Gaj općinu stajalo oko dva milijuna kuna. Oko svetišta postavljen je i video nadzor i zaštitari, a u skoroj budućnosti bit će izgrađeni sanitarni čvor, caffe bar i suvenirnica.  To nije konačni trošak. Do kipa će biti izgrađene pristupne staze koji simbiliziraju četri svete rijeke. Ukupna površina tih staza je oko 5000 kvadratnih metara i imat će preko 2000 stepenica. Samo izrada tehničke dokumentacije teška je preko 100 tisuća kuna.

Gospin kip na brdu Gaj, kaže načelnik Petrina, bit će začetak velikog buma vjerskog turizma u Općini Primošten i ima potporu pape Franje. Primošten je uvršten u veliki vjerski i sekularni projekt nazvan “Ruta Loretskih hodočašća“ kojeg podupire talijanska Regija Marche i biskupska konferencija Marche, a priznat je i kao Put Jubileja Milosrđa. U promicanju i obnovi Loretskih svetišta Primošten se tako našao u biranom društvu gradova kao što su Prag, Pariz, Altotting, Walisingham, Krakov i naravno Loretto.

Prošle godine na velikoj međunarodnoj konvenciji „Loretska hodočašća-uspomena i budućnost“ potpisana je protokolarna suradnja za kandidaturu Loretskih hodočašća među kojima je i Primošten.  
U slijedećim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Primošten vrh brda Gaj bit će proglašen zaštićenim lokalitetom.

26. travanj 2024 10:03