StoryEditor
ŽupanijaOdluka uprave NP ‘Krka‘

Osvježenje ćete ipak morati potražiti na drugome mjestu: Nema više kupanja na Roškom slapu i Skradinskom buku

Piše Katarina Rudan
28. srpnja 2020. - 08:26
Ovakvih prizora u Nacionalnom parku dogodine neće biti  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Kad su nakon dva mjeseca ponovno otvoreni ulazi i dopušteni posjeti Nacionalnom parku Krka, a bijaše to 11. svibnja, mogli su ga posjetiti domaći ljudi uz povlaštene cijene ulaznica. I brojni su to iskoristili.

– Bilo nam je jako teško kad je Park zbog pandemije koronavirusa, prvi put nakon proglašenja, morao zatvoriti svoja vrata. S velikom radošću ponovno smo ih otvorili i sve do 18. lipnja omogućili smo promotivne cijene ulaznica našim posjetiteljima. U tih šest tjedana u ljepotama NP Krka i svim sadržajima koje nudi mogli su prvenstveno uživati domaći gosti.
S obzirom na to da je situacija bila neizvjesna, moram reći da smo bili zadovoljni posjećenošću. Kako su se u međuvremenu otvorile i granice, počeli su nam dolaziti i posjetitelji iz susjednih zemalja. Do sada već bilježimo više od 110.000 posjetitelja, od kojih je oko 50.000 domaćih – kaže glasnogovornica JU Nacionalni park Krka Katia Župan.

Dodaje da se i djelatnici i posjetitelji pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mjera, pa se preferira beskontaktno plaćanje ulaznica, održavanje fizičke distance, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, u kojem i djelatnici i posjetitelji moraju nositi zaštitne maske. Osim obaveznog dezinficiranja ruku, prijevozna sredstva, bilo brod bilo autobus, dezinficiraju se pri svakoj izmjeni grupa.

Osim domaćih posjetitelja, kojih je najviše, među brojnijima su Nijemci, Austrijanci, Česi, Poljaci, Mađari i Slovenci. Za razliku od prijašnjih godina, kad bi Park dnevno posjetilo deset tisuća gostiju i više, u ovom "novom normalnom" vremenu prosjek je oko četiri tisuće.

– Primijetili smo da se trend posjećivanja Krke nešto promijenio. S obzirom na to da Javna ustanova već više od desetak godina uspješno promovira srednji i gornji tok rijeke i lokalitete koji su na tom području otvoreni, gosti danas sve više planiraju svoj dolazak. Osim Skradinskog buka, točno znaju što još žele posjetiti, pa se odlučuju na izlet brodom do Visovca i Roškog slapa. Ili će se odvažiti i svojim prijevoznim sredstvom posjetiti Roški slap i još uzvodnije lokalitete – manastir Krku i Burnum.
U tom slučaju na Krki će provesti cijeli dan, i uz to će se zadržati na nekom od seoskih domaćinstava na širem području Krke te uživati u dobroj hrani i piću. Zbog toga smo zadovoljni, jer zbog svoje geografske pristupačnosti Krka, a posebno Skradinski buk, ostaje višesatna izletnička destinacija – kaže Župan.

Svi oni koji se, osim uživanja u prekrasnom krajoliku, lokalitetima i posebnosti kraške ljepotice, žele rashladiti i okupati pod Slapovima Krke ili Roškom slapu, mogu to učiniti samo još ove godine.

– Kupanje na Skradinskom buku i Roškom slapu još uvijek je dopušteno na vlastitu odgovornost, i ovisno o brzini struje i visini vodostaja rijeke. Međutim, od 1. siječnja sljedeće godine kupanje je zabranjeno novim Pravilnikom o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka. Dakle, tko god je poželio, a još nije imao prilike okupati se na ograničenom području na Skradinskom buku i Roškom slapu, to smije učiniti još ovog ljeta. Naravno, na vlastitu odgovornost, i uvijek ističemo da Krka nije kupalište. To je krška rijeka koja ima svoje sedrene oblike, gdje uz pličinu postoje i veće dubine u kojima se znatno smanjuje temperatura vode, što je iznenađujući faktor – kaže Župan.

Podsjetimo, novi Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već je stupio na snagu početkom ove godine, no zabrana kupanja primjenjivat će se sljedeće godine. Također, zbog višestoljetnog suživota čovjeka s rijekom, kupanje će i dalje biti dopušteno domicilnom stanovništvu na tri lokaliteta: Stinice, Remetić – Pisak i nizvodno od Roškog slapa.

29. travanj 2021 21:29