StoryEditorOCM
Županijazeleni korak

Osnovnoškolci diljem Hrvatske prikupljaju stari papir: U ovogodišnjoj akciji sudjeluje i 11 škola iz Šibensko-kninske županije

Piše Šibenski.hr
11. listopada 2022. - 12:05

U desetom Zelenom koraku, akciji prikupljanja i recikliranja starog papira, sudjelovat će više od 19.000 osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Čak 105 škola odazvalo se dm-ovom pozivu da daju svoj doprinos zaštiti okoliša, a svaka od deset najuspješnijih škola osvojit će nagradu u iznosu od 10.000 kuna.

Prikupljanje papira u 86 gradova i naselja, među kojima su i Šibenik, Primošten i Rogoznica, trajat će do kraja listopada, a nakon vaganja i otkupa papira, početkom prosinca bit će poznato i koje su škole zaslužile nagradu za najveći doprinos zaštiti okoliša. Kako bi nagradili isključivo angažman učenika, nagrada od 10.000 kuna pripast će onim školama koje prikupe najviše papira po učeniku.

- Tisuće i tisuće osnovnoškolaca, uz podršku obitelji, nastavnika i susjeda, već deset godina razmišlja o važnosti zaštite okoliša te se aktivno uključuju u njegovo očuvanje. Svake godine djeca diljem Hrvatske nam pokazuju da možemo napraviti velike stvari ako se udružimo, uče nas da je moguće promijeniti način na koji zajednica razmišlja i djeluje te da je moguće doprinijeti njenoj boljoj budućnosti. Uime dm-a želim zahvaliti svima koji su nam tijekom proteklog desetljeća pomogli da naučimo tu važnu lekciju i onima koji će ove godine osigurati da je ne zaboravimo- istaknula je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u

Od 2012. godine, kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u Zelenom koraku sudjelovalo je više od 200.000 osnovnoškolaca koji su prikupili i reciklirali gotovo 3 tisuće tona starog papira i tako u devet godina spasili više od 49.500 stabala.

Najuspješnija škola u prvih devet godina Zelenog koraka je Osnovna škola Ljudevita Gaja iz Nove Gradiške čiji su se učenici čak šest puta našli među najboljim mladim ekolozima u Hrvatskoj te su, uz zahvalnost lokalne zajednice i organizatora projekta, zaslužili i vrijedne nagrade. Među školama čiji su se učenici istaknuli svojim angažmanom u očuvanju okoliša svakako su i oni Područne škole Gotalovo i Područne škole Zaostrog koji su pet puta bili na popisu najboljih ekologa.

25. travanj 2024 12:19