StoryEditorOCM
ŽupanijaPOLA STOLJEĆA ‘KOLEDIŠĆA‘

Osnivač i voditelj KUD-a Nenad Milin: Ako Bog da zdravlja i sriće, slavit ćemo dogodine

Piše KATARINA RUDAN
25. studenog 2020. - 16:56

Pola stoljeća djelovanja, velika je obljetnica koju ove godine bilježi Kulturno umjetničko društvo "Koledišće" iz Jezera. Nažalost, po svemu sudeći slavlja neće biti, doznajemo od Nenada Milina, osnivača i voditelja KUD-a, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo općine Tisno.

– Ne vjerujem da ćemo do kraja godine obilježiti 50. obljetnicu osnivanja KUD-a zbog ove nesretne korone i epidemiološke situacije koja je sve teža. Ostavit ćemo to za neka bolja vremena, pa ako Bog da zdravlja i sriće slavit ćemo dogodine. Ne održavamo niti probe, jer je riskantno za nas starije, ali i za našu mladost. Moramo jedni druge čuvati i ne izlagati se bilo kakvim rizicima. A planirali smo obljetnicu proslaviti bogatim i raznolikim programom te promocijom monografije KUD-a – kaže Milin.

Upravo on je jedan od glavnih "krivaca" što Jezerani s koljena na koljeno prenose i vjerno čuvaju svoju kulturnu baštinu i tradiciju. U KUD-u je danas oko 50 aktivnih članova koji djeluju u tri folklorne skupine po uzrastima: pjevačkoj skupini, mandolinskom kvartetu, dramsko-recitatorskoj skupini, "Maloj čakavskoj sceni" i etno-radionici.

Društvo ima i oko 30 podupirućih članova. "Koledišće" je svojevrsni simbol Jezera, tradicija i nasljeđe, sadašnjost i budućnost. Da je svijećom tražiti, teško biste u Jezerima našli obitelj koja nije imala ili ima makar jednog člana Kulturno-umjetničkog društva "Koledišće". Tako je desetljećima i tako će ostati sve dok se tradicija prenosi s koljena na koljeno. Kroz "Koledišće" su prošle generacije i generacije Jezerana: od djedova i baka do unučadi. Nije obveza, ali je nepisano pravilo u Jezerima da djeca kad krenu u prvi ili drugi razred osnovne škole, a neka i ranije, dođu u "Koledišće" i tu nauče prve plesne korake.

Brojna gostovanja

Iako organizirana kulturno-umjetnička djelatnost u Jezerima datira još s kraja 19. stoljeća, KUD "Koledišće" osnovan je 1970. godine. Dobilo je ime po starom jezerskom trgu gdje su se palili običajni ognji – kolede, na kojem se plesalo, okupljalo i kojim su prolazili pirovnjaci iliti svatovi. "Koledišće" je nastupalo na svim poznatijim smotrama u Hrvatskoj, i to više puta, prezentirajući svoje mjesto i kraj vrlo uspješno, prikazujući osobito starinske običaje uz pjesmu i ples. Predstavljalo je Hrvatsku u Turskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji. Za svoje brojne nastupe diljem domovine i inozemstva dobilo je brojna priznanja i nagrade. Zahvaljujući cjelokupnom radu i aktivnostima, već desetljeća jedno je od značajnih kulturnih društava Šibensko-kninske županije i domovine u cjelini, a očuvanje posebnih običaja i rukotvorina pod nazivom "O, Jezera misto ukraj mora" predloženo je u Registar nematerijalne kulturne baštine pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Prije šest godina KUD je, zajedno sa svojim voditeljem i osnivačem, otvorilo zavičajnu zbirku u crkvi sv. Ivana Trogirskog iz 17. stoljeća, koja je uvrštena u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Godine 2015. "Jezerski mornarski bal", starinski ples "Balarin" i jezerske ogrice, vez sa staklenim perlicama, uvršteni su također u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nadalje, KUD "Koledišće" izdao je knjigu s nosačem zvuka autora Nenada Milina "O, Jezera misto ukraj mora", a radi se o prikazu dijela jezerskih običaja, pjesama i plesova u izvedbi članova KUD-a. Bogata je zbirka nagrada, priznanja i pohvala za rad ovog KUD-a. Navedimo i da su rukotvorine članica i članova eko-etno skupine, koji izrađuju ogrice, košulje, zelenjak, pispalje, nevistin venac, trak, sparu, vrše, lušijač i daske za pranje, sićela, kašete, kofe i druge predmete i proizvode, 2016., 2018. i 2019. godine dobile oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova. Oznaku HOP-a 2018. i 2019. godine dobila je i knjiga s CD-om "O, Jezera misto ukraj mora" kao i slikovnica "Kaleb i žaba" Nenada Milina.

Ponosan na nagradu i 'Koledišće'

I Nenad je, kao i KUD koji vodi, za svoj bogati i raznovrstan rad dobio niz priznanja i nagrada. Ne skriva da mu je "Nagrada za životno djelo u obliku zlatnog grba općine Tisno", koju je dobio u povodu Dana općine Tisno posebno draga, jer je dodjeljuje zajednica u kojoj radi i živi.

– Ovo je velika nagrada, ali velika su mi nagrada i generacije Jezerana i svih drugih, koji su prošli kroz "Koledišće" i koji su u proteklih 50 godina koliko ga vodim, pronijeli svijetom djelić našeg kulturnog nasljeđa, vrativši se doma s brojnim nagradama i priznanjima. Ujedno, to mi je i velika obveza da nastavim dalje, koliko budem mogao, davati zajednici koja mi je dala ovo priznanje. Imam još puno ideja, snage i volje, a osobito bih volio kad bismo jednog dana imali jedan "etno vrt" u kojem bismo sve to pohranili, sve one lijepe stvari koje sam godinama skupljao i bilježio te da sve to bude na službi zajednici i kad mene više ne bude. Naravno, imam jednu veliku želju – da moje "Koledišće" dobije prostor za daljnji rad zbog svih ovih uspješnih 50 godina – kazao nam je Milin.

19. travanj 2024 17:51