StoryEditorOCM
ŽupanijaIspod žita

Oporba bojkotirala elektronsku sjednicu Županijske skupštine: Epidemiološkim mjerama se manipulira kako bi se mimo javnosti donijele neke važne odluke

Piše Davorka Blažević
12. studenog 2020. - 11:31

Elektronska sjednica Skupštine Šibensko-kninske županije? E, pa što se nas u oporbi tiče, neće moći! Tako su uoči Skupštine, otvorenim pismom poručili klubovi vijećnika SDP-HSU, Most i Loza te NL Stipe Petrine, smatrajući da se manipulirajući epidemiološkim mjerama, zapravo želi donijeti neke iznimno važne odluke, poput rebalansa, prostornih planova, razvojnih projekata i sl., mimo očiju javnosti. Oni u tome odbijaju sudjelovati! Jer, s elektronske sjednice isključena je javnost (novinari) a vijećnicima je osigurana mogućnost da sudjeluju virtualno, uz popunjene google-obrasce (?!), koji nisu predviđeni za novinare.

Zanimljivo je, da je upravo uoči Županijske skupštine, Nacionalni stožer civilne zaštite, na prijedlog lokalnog, donio strože mjere i za Šibensku županiju, iako ona po svojoj epidemiološkoj situaciji ne spada među one kritičnije, a mjere su stupile na snagu baš na dan održavanja ŽS. Umjesto dosadašnjeg ograničenja skupova na 50 osoba, nova mjera limitira okupljanja na 30 ljudi na jednom mjestu, a Županijska skupština ima 42 vijećnika. Što znači da čak ni za sve vijećnike ne bi bilo moguće praćenje Skupštine s jednog mjesta...

Iz županije poručuju kako tehnički doista nije bilo mogućnosti da se Skupština održi "uživo", jer su im za to trebale bar tri dvorane i tehnička usluga koja je bila preskupa. Solarisov kongresni centra bi zadovoljio epiudemiološke mjere, ali je zatvoren, ističu, uz opasku da cijeli svijet živi na rubu, a tko hoće manipulirati, taj će uvijek naći načina za to.

Tri kluba oporbenih stranaka, glasanje preko google obrazaca ne prihvaćaju, pa su na poziv odgovorili otvorenim pismom u kojem konstatiraju da je nedvojbeno da se sjednica ŽS mora održati pod strogim epidemiološkim mjerama.Ali, čvrsto vjeruju da su postojali tehnički uvjeti da se održi javno i transparentno, jer, "ovo je 2020. godina u kojoj je tehnologija razvijenija od dopisivanja na GOOGLE obrascu- poručili su, dovodeći u pitanje vjerodostojnost svih odluka koje će biti donesene na Skupštini.

-To je potnuno netransparentno i mi ćemo takav rad Skupštine osporavati pred Ministarstvom uprave- napominje Ivica Ledenko, vijećnik Loze.-Naravno- dodaje- da ne želimo sudjelovati u tome. Ali, činjenica je da Poslovnik Skupštine takvu mogućnost nije predvidio, pa je, dakle, elektronska Skupština bez pravnog utemeljenja. Neke su županije, međutim,svojim Poslovnikom do detalja razradile i takvu opciju,njihove skupštine su to usvojile i tu nema spora oko legalnosti takve sjednice. Kod nas se nisu potrudili to napraviti, i zato je Skupština nelegalna- ističe Ledenko i dodaje:

- Županisjki stožer se cijelo ljeto ni o čemu nije oglasio, nikakve mjere nije donio ni nakon sezone, da bi sada, iako nemamo alarmantnu situaciju, skupove s 50, reducirao na svega 30 osoba- upozorava vijećnik..

Ledenko vjeruje da je sve to iskonstruirano zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u i sigurno im, reći će, ne trebaju nekakvi disonantni tonovi s "aktualnog sata". A u duhu solidarnosti, naglasit će, odgođena je i tematska sjednica vodičkog Gradskog vijeća koja je trebala problematizirati (ne)legalnost gradnje restorana na Tijatu. Valjda im je to formula koju namjeravaju primjenjivati ususret lokalnim izborima, kaže Lozin vijećnik, jer nakon ove Skupštine, nekoliko mjeseci će vladati tišina, neće se talasati, i time će se odaziv na lokalne izbore srozati na 30-35 posto, što je za HDZ dobitna karta.

Iz istih razloga, smatra županijska oporba, već dvaput se istog dana zakazuje ŽS na dan održavanja šibenskog Gradskog vijeća, kako bi se izbjegla javnost i odluke prošle bez puno "talasanja".

-Možemo razumjeti da radi straha od javnosti vladajući, točnije HDZ, pod krinkom epidemioloških mjera ukidaju aktualni sat. Što ćete nam ukinuti sutra? Održavanjem sjednice na ovakav način uskraćena nam je mogućnost podnošenja prijedloga odluka, podnošenje amandmana na predložene točke dnevnog reda, postavljanje dopunskih pitanja županu na aktualnom satu te rasprava i postavljanje pitanja županu i pročelnicima prije glasovanja o pojedinim točkama dnevnog reda. Pored toga onemogućena je i potpuna javnost rada ove skupštine.

Znači li to da će „sutra“ ukinuti i sve nas koji smo po broju vijećnika isti vama?- pitaju se potpisnici otvrenog pisma iz triju oporbenih klubova(Stipe Petrina, Anita Jakšić i Ivica Ledenko), podsjećajući da HDZ ima 21 vijećnika kao i formalna oporba. A druga je stvar, kaže, što SDSS, HSLS i HNS svojim rukama podupiru HDZ.

20. travanj 2024 12:45