StoryEditorOCM
Županijarogoznica

Općinsko vijeće odlučilo: paušal po krevetu ostao 300 kuna, u nekim mjestima i dvostruko jeftiniji

Piše Vedrana Stočić
4. veljače 2019. - 13:29

Iako je zakonodavac predvidio da se cijene turističkog paušalnog poreza može podignuti do 1500 kuna po krevetu, rogozničko Općinsko vijeće i u 2019. godini odlučilo je zadržati dosadašnji iznos tog poreznog nameta.

U prvoj kategoriji iznajmljivači će i dalje plaćati 300 kuna po krevetu, u drugoj 255 kuna, u trećoj 210 kuna, a u nerazvrstanim turističkim naseljima 150 kuna. Visina paušalnog poreza na dohodak u kampovima također je ostala ista. U prvoj kategoriji po smještajnoj jedinici vlasnik kampa platit će 350 kuna, u drugoj 297 kuna, u trećoj 245 kuna, dok će u nerazvrstanim naseljima biti 175 kuna. Kao i u kampovima iste cijene paušalnog poreza na dohodak su i u smještajnim jedinicama za robinzonski turizam.
 

Ide sportska dvorana

Koncem prošle godine u skladu s novim zakonskim odredbama povećane su cijene boravišne pristojbe. U naseljima A kategoriji umjesto 8 ove godine boravišnu pristojbu turisti će plaćati 10 kuna, u B kategoriji 9 kuna, u C kategoriji 7 kuna, a u D kategoriji i nekategoriziranim naseljima boravišna pristojba iznosi 5 kuna. Iako su iznajmljivači zadovoljni što se porezno opterećenje nije povećalo, mnogi ukazuju da bi trebalo napraviti novu, pošteniju kategorizaciju turističkih naselja.

Dnevni red zadnje sjednice rogozničkog općinskog parlamenta bio je oskudan, svega šest proceduralnih točaka koje je silom zakona trebalo donijeti kao, primjerice, imenovanje sudaca porotnika ili rješenje o imenovanju člana u županijsko Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja. No, odlučeno je i da se u proračunu za 2020. predvide financije za izgradnju sportske dvorane u sklopu osnovne škole na koju rogoznički osnovci čekaju već desetljećima. Projektna dokumentacija davno je izrađena, a osigurano je i zemljište.

Vijeće je također zakazalo i tematsku sjednicu za spas rogozničkog "Marjana", odnosno prema Prostornom planu uređenja park-šume Kopara. Eko-aktivisti već godinama, peticijom koju je potpisalo tristotinjak mještana, traže da se iz turističke zone Karaula T1 i T2 izbaci golemih 26 tisuća četvornih metara šumskog zemljišta. Traže očuvanje svih borova koje su zasadili njihovi preci darivajući zemljište za javno, opće dobro.

Za tu tematsku sjednici bit će pripremljena i točka o upravljanju i gospodarenju javnim površinama na rogozničkoj rivi. Oporbeni nezavisni vijećnik Boris Abaza istaknuo je da se pri izgradnji i rekonstrukciji druge faze uređenje rive nije poštovala projektna dokumentacija. Uređena javna površina trebala je obuhvatiti cijeli profil: od pročelja kuća, kolničke i pješačke površine te obale.

Upozorio je također kako su neki štekati po povlaštenim kriterijima zadržani u prostoru, dok su drugi srušeni. Propuštena je, kaže Abaza, jedinstvena prilika da se estetski tipizira izgled štekata i terasa te konačno uspostave jednaki kriteriji i uvjeti za sve ugostitelje i obrtnike.


VIJEĆNIČKA PITANJA
Komunalni redar bi trebao dežurati

Zanimljiva su bila vijećnička pitanja i prijedlozi. Sveto Živković zahtijeva da se komunalni redar oštro obračuna s vlasnicima pasa koji slobodno šeću bez uzice i nadzora. Ivo Lovrić traži da se poštuju odluke o komunalnom redu i nelegalnim odlagalištima otpada. Po njegovu mišljenju, komunalni redar trebao bi u Ražnju dan i noć dežurati pored spremnika za kućni otpad i ispisivati masne kazne za neodgovorno odlaganje tona krupnog i građevinskog otpada. U najmanju ruku, kaže, treba postaviti videonadzor. U jednom trenutku vijećnicima je postalo jasno da su na leđa komunalnog redara stavili i previše obveza, pa je predloženo da Općina zaposli još jednog službenika kako bi se konačno zaustavio komunalni kaos.


RADOVI SE NE MIČU
Kad će konačno dječji vrtić?

Što je s izgradnjom dječjeg vrtića – pitanje je koje u posljednje vrijeme ponavljaju vijećnici pozicije i opozicije na svakoj sjednici općinskog parlamenta. Već tri godine zbog problema s izvođačem radovi se gotovo i ne miču s mjesta, a utrošeni su milijuni. Nastavi li se ovako, kaže vijećnik Boris Abza, taj vrtić pohađat će djeca današnjih mališana.

19. travanj 2024 16:33