StoryEditorOCM
Županijauz simboličnu naknadu

Općina Rogoznica dobila na korištenje derutnu zgradu stare škole; U njezino uređenje planiraju utrošiti 266.000 eura

Piše Vedrana Stočić
21. veljače 2023. - 11:22

Ma koliko zadnje zasjedanje Skupštine Šibensko-kninske županije bilo turbulentno i odvijalo se u nastavcima i uz bojkot oporbe za Općinu Rogoznica bilo je silno uspješno. Šibensko-kninska županija odlukom Skupština dala je suglasnost, odnosno potvrdila je odluku Školskog odbora Osnovne škole Rogoznica, o sklapanje ugovora za dugotrajni najam stare školske zgrade koja se nalazi na sredini rogozničke rive i to na vrijeme od 20 godina uz simboličnu naknadu od 1 eura godišnje.

Općina puna državnih i županijskih nekretnina od kojih se neke doslovno raspadaju konačno je dobila jednu i to bitnu za funkcioniranje institucija lokalne vlasti. U obrazloženju suglasnosti stoji da se navedena nekretnina ne koristi u odgojno-obrazovnom radu, derutna je, a Općina Rogoznica o svom trošku će je obnoviti isključivo za smještaj stručnih službi Općine, ureda komunalnog poduzeća "Škovacin" i Turističke zajednice, te po potrebi i udruga građana.

-Jedinstveni upravni odjel trenutno je smješten u derutnoj zgradi koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, morali smo pronaći konačno i bolje rješenje za rad Općine. Silno smo zahvalni županu Marku Jeliću, dožupanici Iris Ukić Kotarac, našem općinskom i županijskom vijećniku Ljubi Županoviću Lebi i predsjedniku Skupštine gospodinu Stipi Petrini koji je tu točku uvrstio na dnevni red.-kaže nam načelnica Anita Živković.

U uređenje zgrada Općina namjerava uložiti 266 tisuća eura, a u natječaj za izradu projektne dokumentacije kreće se odmah nakon što odluka Skupštine bude objavljena u službenom glasilu Šibensko-kninske županije, dakle za nekih 7-8 dana.

- Kada su radi o potrebama Općine Rogoznica i njenom napretku nema politiziranja ni stranačkog predznaka. Kada mi je načelnica Živković iznijela plan organizirao sam sastanak s dožupnicom. Prvi put Općina Rogoznica dobila je neku nekretninu i vlasništu Županije ili država, do sada su uglavnom dobivali obećanja. Nadam se da će Ministarstvo državne imovine slijediti primjer Županije i dodijeliti nam vojarnu Kruščice, staru tvornicu i ostale nekretnine koje propadaju,a bitne su razvoj Općine.-kaže nam općinski oporbeni vijećnik i vijećnik vladajuće većine u Županijskog skupštini Ljubo Županović Lebo.

O inicijativi rogozničke načelnice pozitivno mišljenje ima i dožupanica Iris Ukić Kotarac.

- Dobila sam informaciju da je načelnica Općine Rogoznica još prošle godine u trećem mjesecu pokrenula tu inicijativu. Budući da u međuvremenu ništa nije bilo riješeno, vijećnik Ljubo Županović zamolio me da primim načelnicu i utvrdim gdje zapelo ta hvale vrijedna inicijativa. Nakon obavljenog razgovora i konzultacija sa stručnim službama problem je bio riješen u 15 dana. Svim građanima Županije kao pravnica i dožupanica stojim na raspolaganju i zadovoljstvo mi je pomoći- kaže dožupanica Iris Ukić Kotarac.

Dobar je to posao i za Županiju jer će vrijedna nekretnina u centru Rogoznice biti sačuvana od daljnjeg propadanja, a rogoznička lokalna vlast konačno će imati adekvatan prostor i uvjete za normalan rad.

Inače nova rogoznička načelnica Anita Živković ulaže velike napore da bar se dio nekretnina u vlasništvu države dodijeli Općini. U prvom redu vojarnu Kruščice koja se nalazi u sklopu poslovne zone istog naziva. Na posljednjoj sjednici rogozničkog Općinskog vijeća donesena je odluka o osnivanju poduzetničke zone Kruščica kako bi izvršio upis u gospodarski registar, posljednja odluka koja je nedostajalo jer prostorno planska dokumentacija odavno je izrađena i donesena. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine nakon 20 godina čekanja konačno je trebalo potpisati darovnicu. Rogozničkoj načelnici Aniti Živković obećao je to bivši ministar državne imovine Ivan Paladina koji je zbog spore obnove potresom razrušene Banovine nedavno smijenjen. U Općini vjeruju da će novi ministar Branko Bačić poštovati odluku svog prethodnika.

18. travanj 2024 23:05