StoryEditorOCM
ŽupanijaOduzeto će biti vraćeno

Općina Primošten uvodi krizne mjere: Za 20 posto smanjene plaće svim službenicima i zaposlenicima koji imaju više od 5000 kuna

Piše Vedrana Stočić
27. ožujka 2020. - 13:27

Primoštensko Općinsko vijeće u petak je smanjilo plaće svim službenicima i zaposlenicima i to za 20 posto. Mjera je zahvatila zaposlenike u administraciji, u komunalnom poduzeću Bucavac d.o.o, u Primošten odvodnji d.o.o., djelatnike dječjeg vrtića „Bosiljak" i vjerskog vrtića „Brat sunce", te knjižnice i Turističke zajednice. Izuzeti su samo zaposlenici s najmanjim plaćama, a limit za neprimjenu mjere štednje je 5000 kuna neto.

Kada prođe epidemija koronavirusa i sveopća karantena, te se proračun počne puniti normalno zakinutim radnicima primoštenske općine oduzeto će biti vraćeno.

-Ova mjeru štednje očekivana i nije nam prvi put da smo je uveli. Prvi put je uvedena 2001. godine kada smo u Primoštenu preuzeli vlas i zatekli bankrotiranu općine s milijunskim dugovima i višemjesečnom neisplatom plaća. Već tada smo smanjili plaće i otpustili treću djelatnika, a naši vijećnici, članovi Turističkog vijeća i svih upravnih vijeća i nadzornih odbora skoro dvadest godina ne primaju nikakve naknade, a načelnik i njegov zamjenik su volonteri- rekao je primoštenski načelnik nezavisni Stipe Petrina.

Odluka o smanjenju plaća pokazatelj je racionalnog ponašanja političara i to zbog smanjenja gospodarske aktivnosti, propadanja trurističke sezone i smanjenih proračunskih prihoda, istaknuto je na Vijeću.

Podsjetimo, primoštenski načelnik Stipe Petrina nakon Istre prvi je u svojoj općini uveo restriktivne mjere karantene. Još 15. ožujka donesena je odluka o zatvaranju vrtića i drugih ustanova, ugostiteljskih objekata, a službenici općine rade uglavnom od kuće. Za sumještane i zaposlenike nabavljena je zaštitna oprema i maske, a proračunu su su osigurana i sredstva za dezinfekciju kola hitne pomoći ukoliko bude potrebe za prijevozom oboljelih od coronavirusa.

Vijeće je donijelo i odluku o osnivanju Postrojbe opće namjene civilne zaštite Općine Primošten, radi se zapravo o operativnim snagama bitnim za razna krizna stanja i elementarne nepogode.

Inače, primoštensko Općinsko vijeće održalo je redovitu radnu sjednicu s preko 25 točaka dnevnog reda, a trinaest vijerćnika smjestila je na površinu od stotinjak i više kvadrata, svi su imali maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju.

20. travanj 2024 13:06