StoryEditorOCM
Županijapredstavljanje

Općina predodređena za uspjeh: Bilice imaju uigranu ekipu koja ide po treći mandat

Piše Promo
13. svibnja 2021. - 19:32

Kažu da bajke ne postoje u stvarnom životu, ali Bilice ih demantiraju. Jer, baš se ova općina, u proteklih osam godina strelovitog razvoja, od ružnog pačeta, i po malo čemu pamtljivog mjesta na obali Prukljana, pretvorila u prekrasnog labuda. Koji tek širi svoja nautičko-turistička krila. I sprema se na let.

- Otkako su nam naši Biličani ukazali povjerenje i prepustili nam vođenje općine, razmišljali smo samo u jednom smjeru – kako oživjeti i razvijati turizam. Rezultati se danas, osam godina kasnije, itekako vide i to golim okom. Dovoljno je prošetati općinom, nema mjesta u kojem se nije radilo i gradilo, ulagalo. I što je najbitnije, ulaganjem u razvoj turizma uspjeli smo razviti i infrastrukturu, kvalitetu života naših Biličana i njihovih sve brojnijih gostiju. Naravno da uvijek nešto fali, nedostaje, da treba popraviti, ali zato i jesmo tu i zato i očekujemo da nam naši mještani i po treći put poklone povjerenje na izborima u nedjelju - kazao nam je Josip Ćaleta Car.

- Dok se druge općine i gradovi, oni koji su imali bolju startnu poziciju od nas, danas bave EU fondovima, mi smo Biličani dvanaest godina čekali da nam se odrede granice pomorskog dobra, bez kojih nismo mogli početi ništa uraditi i bez čega su nam ruke bile praktički vezane. Samo smo golemom upornošću uspjeli riješiti tek prvi dio tog problema, i odmah smo se dali u izradu konkretnih projekata. Pa nama je, primjerice, za rješavanje papira za zgradu općine trebalo dvije godine, samo da dođemo do građevinske dozvole, a uspjeli smo do te faze dovesti i još jedan od krucijalnih projekata za naše mještane, poput gradnje nove škole, za koju je izrada natječaja u tijeku.

image
Nova općinska zgrada
Opcina Bilice

Luka za javni promet

Dvije nezavisne liste, Joška Ćalete Cara i Nevena Mikulandre, pokazale su se, zajedno s HDZ-om, kao dobitna kombinacija za Bilice. Kao tim koji pobjeđuje i kojeg ne bi trebalo mijenjati.

- Ono što je za nas bilo jako važno, svakako je i činjenica da smo uspjeli pogurati Lučku upravu da krene u realizaciju luke otvorene za javni promet. Ministar Butković je i prije neki dan potpisao šest milijuna kuna za lukobran od 105 metara, tako da se i ta priča uspješno privodi svom kraju - kaže nam Marijo Mikulandra, predsjednik općinskog HDZ-a. Ova koalicija bilježi najveće uspjehe u rješavanju infrastrukturnih problema mjesta, a na pitanje koliko je novih asfaltnih putova, vodovodne mreže i rasvjete, u glas kažu da to nije bitno. Uspjeh se ne mjeri u kilometrima.

- Neka o tome govore drugi, neka mjere i važu ono što je u Bilicama napravljeno. Nama je dovoljno kazati da je gotovo svaka ulica asfaltirana, da su riješeni krucijalnio problemi s vodom u Vruljama i Burama. Mi ćemo se okrenuti krucijalnim projektima koje smo planirali za sljedeće četiri godine – složni su svi u glas.

Konkretan posao

- Natječaj za izvođače radova za zgradu općine nije raspisan samo iz pristojnosti, da se ne bi rekli kako smo za to čekali izbore. Često ovih dana možemo čuti i pročitati kako pričamo bajke, ali svima takvima mogu poručiti kako su i nova zgrada općine i nova škola bilička realnost! Temeljem idejnog projekta koji je u sebi sadržavao niz podataka, Ministarstvo prosvjete je potpisalo suglasnost, a to je najvažniji dokument da se može krenuti u realizaciju, stoga sve priče kako je riječ o predizbornim obećanjima padaju u vodu. Jedno je stajati sa strane i govoriti treba ovako, treba onako, ali sasvim nešto drugo je raditi konkretan posao - jasan je Josip Ćaleta Car, aktualni načelnik koji ide po novi, treći mandat, kao i Neven Mikulandra, predsjednik Općinskog vijeća, koji podsjeća kako je unaprijed, u ovogodišnjem proračunu planirano pola milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. A paralelno s tim se financira i projektna dokumentacija za Aglomeraciju.

image
Zgrada nove škole
Opcina Bilice

- Svi su ti projekti potvrđeni od strane Općinskog vijeća i svi su dobro upoznati s njima, a uz to ćemo završiti i šetnicu Stubalj-Vrulje, postaviti vanjsku rasvjetu na toj dionici. U izradi je i projekt rive, te ceste Bure-Vrulje. Mislim da je to dovoljno za sljedeće četiri godine – suglasan je i Marijo Mikulandra.

Bilička koalicija dosad je, drže, ispunila sva očekivanja i možda je i najbolji pokazatelj kojim smjerom trebaju ići u općini koja živi svoju bajku. Općini kojoj je labud simbol i koja je predodređena za uspjeh.

20. travanj 2024 10:22