StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICA

Općina potiče turizam: Uskoro zeleno svjetlo zoni Medine - predviđena gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta. Još 770 postelja bit će u rezidencijalnim vilama

Piše Vedrana Stočić
19. veljače 2018. - 13:13

Općina Rogoznica i izrađivači Urbanističkog plana turističke zone T1 i T2 Medine nisu prihvatili primjedbe građana s javne rasprave i javnog izlaganja. Obrazloženje je objavljeno na web-stranicama Općine i na oglasnoj ploči. Riječ je uglavnom o građanima čije je zemljište u obuhvatu zone ili s njom graniči.

Građani su se žalili da je nacrtom UPU-a onemogućen slobodni pristup susjednim česticama zemljišta izvan obuhvata plana, bunili su se što su putovi ucrtani isključivo na njihovim neprodanim parcelama i što im presijecaju parcele, navodi se da se planiranim pristupnim putovima koristi samo luci nautičkog turizma Frapa... Pitaju se hoće li zbog toga njihova imovina biti izvlaštena i prodana po netržišnoj cijeni i prisiljava li ih se urbanističkim planom na bagatelnu prodaju djedovine.

Primjedbe su dane i na visinu hotela od 24 metra, ističu da zaštitni obalni pojas umjesto 70 iznosi 50 metara, i to na čitavom potezu zone Medine. Zatražili su i da se sve čestice koje nisu u vlasništvu investitora, a radi se o vlasniku marine Frapa Franji Pašaliću, izuzmu iz obuhvata UPU-a, te da se vodi računa o nacionaliziranom zemljištu. Upozorili su na prometno opterećenje Ulice Ante Starčevića u turističkoj sezoni, a upravo na tu ulicu priključuje se planirana prometna mreža u obuhvatu UPU-a. Iako nema baš dodirnih točaka s nacrtom Urbanističkog plana uređenja Medine, zatražili su da se za sve građane i vjernike konačno osigura slobodan prilaz, bez rampi i drugih barikada, do crkve Gospe od Kapelice...

Iz Općine navode da nesuglasice s pristupom zemljištu i građevinama izvan obuhvata plana nisu predmet UPU-a Medine, a rješavanje imovinskopravnih odnosa unutar obuhvata plana u nadležnosti je sudova. Zanimljivo je i obrazloženje da je visina hotela od 24 metra uvjetovana ranije izgrađenim bespravnim kućama koje ograničavaju pogled na morske vizure. Spomenuta visina određena je Prostornim planom općine i predstavlja obvezu kod izrade UPU-a. I zaštićeni obalni pojas od 50 metara također je uvjetovan generalnim Prostornim planom općine.

Turistička zona imala je obuhvat od 40 hektara, a dio obuhvata pojela je bespravna gradnja. Najnovijom regulativom turistička zona Medine doživjela je znatne izmjene i spala na 12 hektara. Investiranje u tu zonu, ističu u Općini Rogoznica, značajno je za rogoznički turizam. Drže da bi gradnja već počela da nije rascjepkanih parcela, brojnih vlasnika i nesređenih imovinskopravnih odnosa.

– Urbanistički plan nalazi se na usvajanju u županijskom uredu, a nakon toga zeleno svjetlo treba dati i Ministarstvo prostornog uređenja. Nadamo se da će ti postupci biti brzi. Čim dobijemo pozitivna mišljenja, plan će ići na Općinsko vijeće, koje donosi konačnu odluku o usvajanju. Općinsko vijeće to će odraditi brzo jer nam je u interesu da u planiranim turističkim zonama konačno počne gradnja – kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Turistička zona Medine planirana je unutar građevinskog područja naselja Rogoznica, u blizini Marine Frapa i jezera Zmajevo oko. Predviđena je gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta, a ostali smještajni kapaciteti, njih 770, bit će uglavnom u rezidencijalnim vilama i moraju imati najmanje četiri zvjezdice.


Odbijene su primjedbe građana s javne rasprave i izlaganja. Građani su se žalili da je nacrtom UPU-a onemogućen slobodni pristup susjednim česticama zemljišta

23. travanj 2024 23:27