StoryEditorOCM
ŽupanijaNAČELNIK o PRIORITETIma

Općina Pirovac proslavila je svoj dan: ‘Na redu su projekti vatrogasnog doma i sportskog centra

Piše Toni Veljača
28. travnja 2022. - 12:38

Općina Pirovac proslavila je svoj dan, ujedno i blagdan nebeskog zaštitnika općine, svetog Jurja. Povod je to da razgovaramo s načelnikom Ivanom Gulamom, o radu Općine u proteklih godinu dana, projektima, planovima te nadolazećoj turističkoj sezoni.

Jedan od najvećih projekata ostvarenih u prošloj godini svakako je gradnja novog dječjeg vrtića, investicija vrijedna devet milijuna kuna.

– Slažem se, to je apsolutno najvažniji projekt koji je ostvaren, evo, prije točno godinu dana. Dugo smo radili na realizaciji novog vrtića, od tih devet milijuna kuna čak sedam je sufinancirano iz europske blagajne – ističe Gulam.

image

Dječji vrtić 'Mendula'

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Kapaciteti dječjeg vrtića "Mendula" su ispunjeni, a ono što sigurno raduje Pirovčane je otvaranje jasličke skupine.

– To nam je bilo izuzetno važno. Inače, liste čekanja nemamo osim kada su u pitanju jaslice. Zato razmišljamo o otvaranju nove jasličke skupine. Moram pohvaliti i zaposlenike, doista su entuzijastični u svom poslu i dosta vremena ulažu u dodatne edukacije. Sve to ide u prilog i djeci i roditeljima – dodaje načelnik Gulam.

Dar roditeljima

Spomenimo i to da je vrtić tijekom svibnja besplatan za sve roditelje.

– Dobili smo određena nepovratna sredstva i odlučili ih iskoristiti za tu namjenu. To je nekakav rođendanski poklon za sve roditelje.

Dječji vrtić, tvrdi Gulam, često je bio kamen spoticanja na Općinskom vijeću. Lomila su se koplja ponajviše oko pitanja otkupa zemljišta te same pripreme projekta.

–​ Vjerujem da su sada, kada je dječji vrtić i dovršen, svi zadovoljni. Rekao bih da je to kapitalni projekt na koji je Pirovac dugo čekao. Vrtić u potpunosti zadovoljava sve državne pedagoške standarde, mislim da je malo vrtića u državi koji se mogu time pohvaliti – naglašava prvi čovjek Pirovca.

Osim novog dječjeg vrtića, Pirovac je dobio i novu javnu rasvjetu, s kojom je osim infrastrukturnog iskoraka, ostvario i veliku uštedu u proračunu.

– Projekt je vrijedan 3,5 milijuna kuna, a s obzirom na povećanje cijene struje pokazalo se da smo napravili dobru stvar. Do sada nam je trošak javne rasvjete na godišnjoj razini bio oko 350 tisuća kuna. Primjera radi, ušteda u zadnja četiri mjeseca prošle godine, nakon postavljanja nove javne rasvjete, bila je 160 tisuća kuna. Dakle, u cijeloj prošloj godini na javnu rasvjetu smo potrošili oko 220 tisuća kuna, tako da što se tiče nekakve financijske stabilnosti, ovo je projekt od iznimne važnosti – kazuje Gulam.

Nekoliko je manjih projekata ostvareno na području općine, rekli bismo, jednako važnih za razvoj općine i njegove stanovnike. Prije svega, tu mislimo na uređenje obalnih šetnica te kinodvorane, koja će uskoro biti u potpunosti opremljena.

Uređenje šetnice

– Započeli smo i odradili dvije faze uređenja šetnice u Makirini za koju smo kroz dva različita natječaja dobili 1,3 milijuna kuna. Također, lani je završeno i uređenje obalnog dijela uvale Vrilo gdje nas je sufinancirala i Županija. Što se tiče naše kinodvorane, ona je prije nekoliko godina rekonstruirana. Nedavno smo dobili 300 tisuća kuna za dodatno opremanje, a u budućnosti je u planu građevinska, odnosno energetska obnova. Konačno smo riješili imovinsko odnose, postali smo i službeno vlasnici kinodvorane te su sada svi preduvjeti za dodatna ulaganja u taj objekt ostvareni – dodaje Gulam.

Ostvareni su preduvjeti i za novu općinsku zgradu u koju bi se trebalo preseliti ovo ljeto. Lani je odrađena prva faza radova, vrijedna 1,3 milijuna kuna, a cijeli projekt teži 3 milijuna kuna.

– Napokon se selimo u nove prostorije. Evo, nedavno je montiran lift, sada je u tijeku javna nabava za opremanje zgrade u vrijednosti pola milijuna kuna. Plan je da se uselimo tijekom ovog ljeta, naravno, to ovisi i o brzini dobivanja uporabne dozvole koja nas čeka nakon što se završe svi građevinski radovi – rekao je Gulam.

image

Sa svečane sjednice Općinskog vijeća Pirovca

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Od projekata koji će startati tijekom svibnja, vrijedno je spomenuti rekonstrukciju pirovačke magistrale. Projekt je to vrijedan 17 milijuna kuna, u sklopu kojeg će biti izgrađen i novi kružni tok, koji će ujedno biti povezan i s novim vatrogasnim domom.

– Vatrogasni dom uz novi sportski centar, to su projekti koji su nam u fokusu u ovom mandatu. Riječ je o projektima koji će financijski biti jači od izgradnje dječjeg vrtića. Naša procjena je da bi mogli vrijediti između 11 i 15 milijuna kuna. Što se tiče vatrogasnog doma, izradu njegove dokumentacije već smo kandidirali na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) i trenutno čekamo rezultate – ističe Gulam.

Bez europskog novca teško bi ovi projekti bili ostvarivi. Zanimljiv je podatak, da je Općina u posljednje dvije godine, u vrijeme pandemije, što je važno naglasiti, dobila nepovratna sredstva za čak 26 projekata.

– Mislim da je vidljivo da Općina ide naprijed, puno brže nego što je to bilo u prošlosti. Dolaze investicije, povlače se značajna europska sredstva i mislim da radimo dobar posao. Transparentni smo, svi izdaci Općine su dostupni javnosti, svaki račun se može vidjeti na stranicama Općine – naglašava pirovački načelnik.

Turistički uzlet

Pirovac, kao i cijela obala, živi od prihoda ostvarenih tijekom turizma. Lani je u općini zabilježeno oko 400 tisuća noćenja, ove godine, s obzirom na to da se pandemija smirila, očekuju se rezultati iz rekordne 2019. godine.

–​ Vjerujem da možemo ponoviti brojke iz vremena prije pandemije. Te 2019. godine bili smo najposjećenija turistička zajednica ovog zapadnog dijela županije. Nadam se da će se smiriti i ova situacija u Ukrajini, koja bi potencijalno mogla ugroziti sezonu. Što se općenito tiče turizma, dobra je najava da se obnavlja hotel "Miran" koji je najznačajniji hotelski kapacitet ovog trenutka na području općine – zaključuje Gulam.

image

Zajednička fotografija nagrađenih za ovu i prošlu godinu

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

LAUREATI

Prošlogodišnji dobitnici su:

Marina Čubrić –​ Plaketa općine Pirovac za podizanje kvalitete usluge i gostoljubivosti djelatnika u turizmu i djelatnostima povezanim s turizmom

Goran Barić – za izraziti doprinos u glazbenom kulturnom stvaralaštvu.

Miranda Paić – za dugogodišnji značajan doprinos na području predškolskog odgoja i obrazovanja

Branka Čerkeza – za osobiti doprinos u razvoju društvenih odnosa i nesebičnu pomoć u unaprjeđenju pirovačkog vatrogastva

Ovogodišnji dobitnici:

Marija Jadrić – Plaketa općine Pirovac za dugogodišnji angažman u njegovanju i očuvanju tradicijskog kulturnog stvaralaštva i narodnih običaja

Biserka Krpetić – za dugogodišnji predani rad i skrb za pacijente

Željko Gal – za predani dugogodišnji rad u kulturnom stvaralaštvu

Mišo Muić – za osobit doprinos i nesebičnu pomoć u unaprjeđenju pirovačkog puhačkog orkestra

Luca Baus – za ostvarene uspješne rezultate u karateu

25. travanj 2024 05:10