StoryEditorOCM
ŽupanijaATRAKCIJA

Općina Murter-Kornati originalnim projektom zaokružuje svoju arheološko-turističku priču: Zaronite, nađite amforu i zaslužite antičku večeru

Piše Tekst i snimke Mande Turčinov-Ježina
29. travnja 2018. - 20:18

Da najbolje ideje dolaze spontano i slijedom asocijacija, svjedoči Općina Murter-Kornati. Dobivši od države česticu zemlje za pristupni put budućem dječjem vrtiću, shvatili su da su usput dobili i podzemni atraktivni prostor bivše javne cisterne veličine sto četvornih metara, dubine do šest metara sa svodovima od kamena, u kojoj je voda.

U suradnji s Muzejom grada Šibenika i njegovim ravnateljem Željkom Krnčevićem, po vlastitu priznanju – zaljubljenikom u Murter i njegove otoke, te profesoricom Sveučilišta u Zadru Irenom Radić Rossi, rodila se ideja da se unutra uredi muzej podvodne arheologije.


Arhitektonsko čudo


– Ali kako su već zavrtjeli priču o arheološkoj plaži na ostacima antičkog Colentuma, a uređenje Arheološkog parka Colentum je u tijeku, došli smo na ideju da u cisterni otvorimo Amforinu kuću i tako zaokružimo tu arheološku priču – rekao nam je Luka Ježina, voditelj općinskog Odjela za financije, razvoj i gospodarstvo.

Tako će, po svoj prilici, na danas neuglednoj velikoj površini pokraj župne crkve niknuti novi atraktivni turistički mamac.
– Zašto Amforinu kuću? Budući da smo već odlučili u more na arheološkoj plaži postaviti kavez s replikama amfora i za njihovu izradu angažirali obitelj Turčinović, oni su izradili male probne verzije amfora. Što s njima? Znamo da su amfore, poput danas plastike, bile ambalaža za razne proizvode. Diljem svijeta u njima se prevozilo ulje, vino, žitarice…, a mnoge su završile u brodolomima na dnu Murterskoga mora.

- Došli smo na ideju da na te male amfore utisnemo općinski grb, da se vidi da su nova proizvodnja, i pobacamo ih u more na lokalnim plažama. Na neke će biti privezan "antički" novčić, a ako se na njemu nalazi pribor za jelo i naziv restorana, nalaznik, koji malu amforu može zadržati, shvatit će da je u nagradnoj igri, o kojoj će se informirati na dodanoj "deklaraciji" s web-adresom http://colentum.info, dobio antičku večeru u tom restoranu. Tako ćemo povezati turizam, ugostiteljstvo, lokalne OPG-ove…, a nalaznike turiste na suptilan način uvesti u priču o Amforinoj kući – govori Ježina i najavljuje za otprilike mjesec dana javnu prezentaciju arhitektonskog projekta Amforine kuće.

Bit će to, kaže, čudo arhitektonsko, za čiju je izradu Općina angažirala arhitekta Damira Lasinovića i njegov Studio "Arx" iz Šibenika. U suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije, za nekoliko mjeseci projekt će prijaviti na natječaj Interreg Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska.


U moru ih već 30-ak


Za to će vrijeme već biti potpuno uređena arheološka plaža i na njoj će biti najviše malih amfora. Od predviđenih 150, 30-ak ih je već bačeno u more, a pobacat će ih se po svim murterskim plažama, Slanici, Čigrađi, Kosirini, Podvrškima, Docima, Lukama…

– Cijeli je projekt zamišljen tako da poveže povijest i arheologiju s murterskim turizmom, gastronomijom, obrtništvom, poljoprivredom, ribarstvom i drugim djelatnostima kojima se bave naši ljudi – kaže načelnik Toni Turčinov i najavljuje revitalizaciju betinskoga polja, nekada glavne "hranilice" otočana, danas uglavnom zapuštene pustopoljine.

– Zašto murterski restorani ne bi plasirali domaće proizvode?! Ajmo te posude iz cijelog svijeta prezentirati u Amforinoj kući. Uključimo ronilačke centre, povežimo strateške grane murterskoga gospodarstva – turizam, ugostiteljstvo, poljoprivredu, ponudimo autohtono sjemenje, domaće začinsko bilje, potaknimo proizvodnju amfora… Stvorimo od svega priču, i globalnu i lokalnu… – entuzijastički nastavlja Ježina i najavljuje realizaciju projekta, koji je zamišljen tako da se samofinancira i s vremenom širi svoje sadržaje, najkasnije do polovine 2020. godine.

26. travanj 2024 09:30