StoryEditorOCM
ŽupanijaPomoćnici u nastavi

Oni rade izuzetno zahtjevan i human posao, a plaćeni su samo 25 kuna po satu

Piše Katarina Rudan
26. rujna 2017. - 14:47

U svim osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije na vrijeme su osigurana sredstva i primljeni asistenti.

U osnovnim i srednjim školama na području Šibensko-kninske županije ukupno je zaposlen 81 pomoćnik u nastavi. U školama kojima je osnivač Županija zaposleno je 48 pomoćnika, a u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Šibenik njih 33. Novac je osiguran iz Europskog socijalnog programa za sljedeće četiri školske godine, kroz projekt "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama".



Tako je Grad Šibenik za projekt nešto veći od pet milijuna kuna dobio 4,3 milijuna nepovratnih sredstava za 28 pomoćnika, a razliku će podmiriti iz vlastita proračuna. Županija je za 36 pomoćnika osigurala šest milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, te oko pola milijuna kuna iz vlastita proračuna. Sredstva za ostalih 12 pomoćnika u školama kojih je osnivač Županija osigurana su iz istog EU fonda, ali preko civilnih udruga, a Grad Šibenik će ove školske godine vlastitim sredstvima financirati troškove još pet pomoćnika. Nakon provedenog javnog natječaja, pomoćnici su sklopili ugovore sa školama na godinu dana, prošli potrebnu edukaciju i pomažu potrebitima.

 

– Svi pomoćnici u nastavi koji su radili prethodnih godina rade i dalje, u pravilu s istom djecom. Također, Grad Šibenik sam će financirati pet pomoćnika u nastavi za djecu koja su ih u prethodnim godinama imali, a za koje – prema procjeni povjerenstva iz natječajne dokumentacije – ove godine nisu odobrena sredstva. Iz gradskog proračuna za ovu školsku godinu za njihove plaće i troškove prijevoza izdvojit će se dodatnih 200.000 kuna – kaže pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Šibenika Mirjana Žurić.

Na natječaj za zapošljavanje pomoćnika u nastavi bilo je puno prijava, pa se na onaj koji je raspisala Županija javilo više od stotinu kandidata.
– S obzirom na to da je riječ o specifičnom poslu, pomoćnici u nastavi koji su s određenim učenikom radili prošle godine, a bilo ih je 19, primljeni su i ove te su nastavili rad s istim učenikom. Naravno, ako su se javili na natječaj. Važno je istaknuti da su popunjena sva mjesta i da učenici s teškoćama imaju svoje "stare" ili nove pomoćnike – kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Dijana Ercegović. Kad je riječ o školama kojima je osnivač Županija, već spomenutih 12 pomoćnika u nastavi osigurani su preko kninske Udruge "Sv. Bartolomej" i županijske udruge "Kamenčići", a izvor financiranja je isti – Europski socijalni fond. Obje udruge skrbe o osobama s teškoćama, pa se sa svojim programima javljaju na razne natječaje i, što je važno, na njima prolaze.

 



Udruga "Sv. Bartolomej" prijavila je na natječaj financiranje rada deset pomoćnika u nastavi za potrebe jedne drniške i dvije kninske osnovne škole, što je bio maksimalni mogući broj za prijavu, i prošla je. Sredstva za preostala dva pomoćnika u nastavi za potrebe šibenskih srednjih škola osigurana su preko županijske udruge "Kamenčić" sa sjedištem u Šibeniku, koja se također javila na natječaj za udruge.

Plaće pomoćnika u nastavi, što je javnosti poznato, nisu zavidne. Rade za 25 kuna po satu, a plaćaju im se i troškovi prijevoza s posla na posao, u prosječnom mjesečnom iznosu od 400 kuna.


Plaće pomoćnika u nastavi, što je javnosti poznato, nisu zavidne. Rade za 25 kuna po satu, a plaćaju im se i troškovi prijevoza s posla na posao, u prosječnom mjesečnom iznosu od 400 kuna.

07. svibanj 2024 05:17