StoryEditorOCM
ŽupanijaRijetkost u Hrvatskoj

Dok većina općina ne zna što će sa starim školama, Biličanima treba nova!

Piše Zdravko Pilić
19. veljače 2021. - 15:28

Dok u ostalim gradovima i općinama, ne samo diljem županije, nego i Hrvatske, muku muče s natalitetom, pa onda ne znaju ni što će sa starim i nepotrebnim školskim zgradama, Biličane druge brige more. Njima je njihova stara i derutna školska zgrada malo, pa bi gradili nešto novo, veće i komfornije, sa sportskom dvoranom, primjereno 21. stoljeću. Pa su si u općini dali truda, i izradili u tom smislu i smjeru i idejni projekt:

'Ova naša školska zgrada je izrađena 1923. godine – eto, bit će joj za dvije godine okrugla stogodišnjica. Mi smo ulagali u nju, koliko smo mogli, ali ti od babe ne možeš nikad curu napravit, ma koliko se trudio, jel tako? E, kako ona nije uvjetna, to je stara zgrada, uspio sam dogovoriti u Ministarstvu prosvjete, da pokušamo to riješiti, pa smo shodno tome, osigurali ove godine u općinskom proračunu pola milijuna kuna za projektnu dokumentaciju. Da bi onda, na temelju toga, sredstva za izgradnju i realizaciju pokušali povući iz EU fondova.

Ali, što nam se dešava? Mi smo se, kao općina koja ima veći broj rođenih nego umrlih, što je rijetkost ne samo u županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj, u demografskom smo plusu, našli pred neočekivanom preprekom. Da nam se ove godine u prvi razred osnovne škole, za školsku godinu 2021/2022. upiše samo troje djece! Roditelji djecu vode na Šubićevac, vodu ih Katoličku školu, na Meterize... Dakle, u susjedni grad Šibenik. I kako ću ja kao načelnik, i mi kao općinari, branit pred ministarstvom projekat od 25 milijuna kuna s troje djece?!

A sada, primjerice, imamo u prvom razredu u Bilicama 15-ak djece. I zato apeliram na roditelje, da upisuju djecu u školu u Bilice. I shvate da ako sad izgubimo osnovnu školu do četiri razreda, da je više nikad dobit nećemo.' - napominje općinski načelnik.

I veli da bi to bila višestruka šteta.

- 'Pogotovo kad na ovih 12,5 tisuća kvadrata iznad općine i škole radimo novu zgradu općine, izvadili smo građevinsku dozvolu, upravo nosimo dokumentaciju na suglasnost u Ministarstvo financija da možemo odabrat kreditora, koji će nas pratiti. To će biti gotovo u godinu dana, nemamo što čekati, to je projekt od otprilike četiri – pet milijuna kuna.

S tim da bi ispod općinske uprave, koja bi bila na katu, smjestili i preselili ambulantu, apoteku ili zubnu ordinaciju. Iza toga bi trebala doći škola i školska sportska dvorana, a kako nam ostaje još šest tisuća kvadrata slobodnog terena razmišljamo i da krenemo u izgradnju POS-ovih stanova. DPU je napravljen, sve je napravljeno, pa mislim da nema razloga da roditelji šalju i voze svoju djecu u Šibenik u školu.

Ova naša škola, kakva god da je, do četvrtog razreda odškolovala je i doktora, i profesora, znači da ništa u njoj nije sporno. Samo molim općinstvo da mi dade potporu' – veli nam načelnik Josip Ćaleta Car.

A da bi sve ovo, vezano uz ministarstvo stvarno i mogao izgurati, garancija je i to što je njegova i nezavisna lista Nevena Mikulandre u stvarno skladnim koalicijskim odnosima s općinskim HDZ-om. Što je rijetkost u Hrvatskoj, gdje se ni dvoje ne trpe. I tu je jedan previše, a kamoli kad ih je u (političkom) braku troje, kao u Bilicama. Bit će da zato i lakše iđu naprid...

19. travanj 2024 17:54