StoryEditorOCM
ŽupanijaUZ DAN OPĆINE

Onesin Cvitan i Hermann Ebel počasni Tribunjci; dobitnici nagrade su i Marija i Albert Popov - roditelji 11 djece

Piše Ante Talijaš
8. prosinca 2017. - 14:31

Brojnim kulturno-zabavnim i vjerskim manifestacijama proslavljen je blagdan svetog Nikole - Dan općine Tribunj.
Uz Dan općine, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća tradicionalno su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Povelju počasnog građanina Općine Tribunj, načelnik Marko Grubelić na sjednici je uručio prof. Onesinu Cvitanu, a za osobiti doprinos napretku i ugledu Općine Tribunju. Dobitnik ove povelje je i tribunjski zet - njemački poduzetnik i humanitarac Hermann Ebel.

Umirovljeni profesor Onesin Cvitan, rođeni je Tribunjac. Ovaj nekadašnji profesor na splitskom Pravnom fakultetu, bio je prvi gradonačelnik Splita izabran na demokratskim izborima 1990., a obnašao je i funkcije ministra unutarnjih poslova te veleposlanika u Ukrajini i Makedoniji. Velike su zasluge prof. Cvitana u razvoju Tribunja početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, posebice u izgradnji mjesne infrastrukture, ribarske luke i marine.

- Do sada sam dobio više nagrada i priznanja. Od onih iz struke na fakultetu do nagrade za životno djelo Grada Splita. Međutim, ova povelja posebno mi je draga jer dolazi od mojih Tribunjaca, mog rodnog mjesta u kojemu sam proveo prvih pet godina života. Radostan sam poput maloga djeteta, kojemu je sveti Nikola donio neki izdašan poklon. Danas na vlasti u Tribunju imamo neku novu mladu generaciju za koju se nadam da će se izdići iznad malomišćanskih raskola i uspješno raditi na daljnjem razvoju našega Tribunja orijentiranom na turizmu i ribarstvu - kazao je prof. Cvitan.

Hermann Ebel, uspješni njemački poslovni čovjek i vlasnik najpoznatijeg svjetskog jedrenjaka Sea Clouda, suprug Tribunjke Mileve Stipaničev Ebel, istaknuo se brojnih humanitarnim akcijama za Tribunj i Hrvatsku od 1993. godine. Zajedno sa suprugom u Hamburgu je osnovao udrugu Noina arka koja je do danas osigurala mjesečnu financijsku pomoć za oko 700 djece stradalnika Domovinskog rata iz svih krajeva Hrvatske.

Mileva Stipaničev-Ebel dobitnica je ovogodišnje Nagrade Općine Tribunj, a za osobiti doprinos u razvoju društvenih odnosa i realizaciji programa kulturnih i sportskih projekata. Supružnici Hermann i Mileva, nisu bili nazočni ovoj svečanoj sjednici zbog poslovnih obveza u Hamburgu, pa će im povelja i nagrada biti uručeni naknadno.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Općine Tribunj je i Frane Popov za doprinos u razvoju društvenih odnosa i pomaganju društvenoj zajednici. Ovaj vlasnik ribarskog obiteljskog poduzeća "Sinje more" istaknuo se dugogodišnjim volonterskim radom na uređenju mjesta, a veliki je njegov doprinos u logistici tijekom Domovinskog rata.

Za osobiti uspjeh u očuvanju obiteljskih vrijednosti Grb Općine Tribunj dodijeljen je supružnicima Mariji i Albertu Popovu, roditeljima 11-ero djece.

Dobitnici Plakete Općine Tribunj su David Jabuka, dvostruki državni prvak u cestovnom biciklizmu (U-23) za 2017., Marko Perkov-Stipičin, član hrvatske reprezentacije u sportskom ribolovu u lovu štapom s obale koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila brončanu medalju. Plaketa je dodijeljena i Ženskoj pjevačkoj skupini "Sveti Nikola", a za osobiti uspjeh u očuvanju tradicionalne kulturne baštine.

26. travanj 2024 15:08