StoryEditorOCM
ŽupanijaSERIJAL LOKALNI ŠERIFI

On može sa svima: Tek je prevalio tridesetu, a već je promijenio dvije stranke i zasjeo u fotelju koju čvrsto drži. 'To je šareni politički artikal', kaže njegov poznati susjed

Piše Daniel Radman/100 posto
6. studenog 2019. - 13:53

Bila je to jedna od najvećih senzacija lokalnih izora 2013. godine. Mladi, tada 26-godišnji Ivan Gulam postao je novi načelnik Općine Pirovac nakon pobjede nad HSS-ovcem Antom Šparicom. Šparica je vladao punih 12 godina, dakle puna tri mandata (osim svoje stranke, obično je imao je i podršku HDZ-a) i bio je prototip onoga što se naziva 'lokalnih šerifom'.

Nakon prvog kruga ništa nije bilo 'sumnjivo', Šparica je imao komforno vodstvo, dobio je nešto manje od 45 posto glasova i sve je upućivalo da će dobiti i četvrti mandat. Dva tjedna poslije situacije se preokrenula, Gulam nadoknađuje zaostatak i tijesno, s 52 posto glasova, preuzima fotelju.

Novi šerif u Pirovcu

Godinu potom HNS će ga izabrati za predsjednika mladeži i, politički gledano, otad ide samo gore. Svoje druge izbore za načelnika odradio je rutinski, drugi krug nije bio ni potreban jer je dobio skoro dvotrećinsko povjerenje svojih sumještana (64,11 posto). Napredovao je i u stranačkoj hijerarhiji, tu je došao i do mjesta potpredsjednika HNS-a.

Početak nije mu bio lagan, nije imao većinu u gradskom vijeću, no uspio je izgurati glavne projekte, uređenje plaže, kanalizaciju, a sad kad ima komotnu situaciju u vijeću - u međuvremenu se može pohvaliti i s otvorenjem nove marine, projektom izgradnje vrtića - prilično je izgledno da bi mogao nadmašiti Šparičinu dugovječnost.

Naravno, ako bude ima volje ostati na lokalnoj razini.

Vratio se - slučajno

"Na prvoj godini studija, uopće nisam doša' u Pirovac, osim za Božić i Novu godinu. Već drugu godinu dolasci su bili učestaliji, a na trećoj godini autobusna karta za doma se kupovala skoro svaki vikend iako sam studira' s guštom", iskreno je priznao novinarki Slobodne Dalmacije.

Kao prvostupnik turizma bacio se na posao, radio je za naš poznati lanac hotela, nakon toga u marketinškoj tvrtki, potom i kao agent za mega jahte i taman kad se spremao otvoriti vlastitu firmu, ušao je u politiku.

"Na jednoj kavi s ekipom, Ante Čubrić, moj današnji zamjenik i ja, nezadovoljni situacijom u mistu naprosto smo se odlučili – ili idemo svi u tu političku priču, ili ne ide ni'ko. Nismo bili od onih koji će stalno grintati na nekom štekatu, prigovarati - tribalo bi ovako, ili tribalo bi onako, a ništa ne napraviti da se nešto promini, ne dati vlastiti doprinos", pojasnio je.

Šareni artikal

Počeo je kao neovisni kandidat, potom i kao član HNS-a. No, kad su lokalni portali počeli kopati po njegovom političkom životopisu, došli su do zaključka da može sa - svima. Otac mu je bio član HSS-a (u kojem je bio njegov najveći politički protivnik, bivši načelnik Šparica), sam je krenuo iz mladeži SDP-a pa je nakon neovisnog perioda završio u HNS-u. A još je bez ikakvog skrivanja otkrio da je za lokalne izbore 2009. lokalnom HDZ-u napisao dio programa koji se odnosio na turizam.

"To je šareni politički artikal. Kao u TBF-ovoj pjesmi: ništa kvaliteta, samo etiketa", prokomentirao je za tportal još jedan 'lokalni šerif', Stipe Petrina, 'kvalitete' Gulama stihovima TBF-a.

Sve one projekte, smatra Petrina, napravio je uz pomoć državne kase. Ako želimo dočarati kako to ide, onda uzmite u obzir da je Pirovac pod Gulamom znatno podigao proračun, zadnji je iznosio 19,2 milijuna, a 'očekivani priljev proračunskih sredstava od pomoći iz drugih proračuna' – uključujući državni - iznosio je 8, 692 milijuna kuna.

"Ako iz državne kase kao načelnik malog mista dobiješ sedam ili deset milijuna kuna, odnosno dva proračuna, s time moraš barem nešto dobro napraviti. Pitao bih ga kako bi uspio da nije izmuzao ni lipe", rezolutan je bio Petrina.

Opet, drugi bi rekli da treba imati i političku snagu da povučete za rukav nekog od 'gore' (pa makar i 'trgovca' Ivana Vrdoljaka), tim više što Gulam, barem na početku, nije bio sigurna oklada - tek jedan od najmlađih načelnika koji ima vlast na klimavim nogama. Naravno, treba imati nešto i političkog šarma, a tekstovi s lokalnih portala pokazuju da ga ima. Recimo, svoje sumještanke će iznenaditi cvijećem za dan žena, a sve uveseliti sviranjem saksofona (svaka sličnost s Billom Clintonom je slučajna) s obzirom da je dugogodišnji je član lokalnog limenog orkestra.

Kao glazbenik, pripada mlađoj urbanoj generaciji odrasloj na rocku, stasao je na 'Gunsima', 'Metallici', 'Iron Maidenima', 'Nirvani', a zanimljivo da mu je školski prijatelj bubnjar TBF-a kojeg je Petrina citirao opisujući mladog načelnika.

25. travanj 2024 13:14