StoryEditorOCM
ŽupanijaMURTER

Omilili im otočni proizvodi: Prije pet godina imali smo dva proizvođača s oznakom HOP, a danas ih je 16! (FOTO)

Piše Mande Turčinov-Ježina
5. rujna 2017. - 15:04

Kad smo organizirali prvi Festival hrvatskih otočnih proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji, imali smo samo dva županijska proizvođača s oznakom HOP. Danas imamo 16 proizvođača i 83 proizvoda s takvom oznakom – s ponosom je izjavio šibensko-kninski župan Goran Pauk prigodom svečanog otvaranja petog Festivala HOP-a u Murteru.

Povod za održavanje Festivala upravo u Murteru bila je činjenica što su dodjelu prava uporabe oznake "Hrvatski otočni proizvod" Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a u 2017. godini, od sedam proizvođača u županiji, dobila čak četiri s otoka Murtera, od čega dva iz samog mjesta: OPG Sanja Šikić za četiri proizvoda, rakiju od smokava i likere od gorkog badema, mirte i višnje, te klapa "Mela" za dva nosača zvuka "Imala san babu" i "Po murterski".
Iako nije iz Murtera, Muzej betinske drvene brodogradnje također je dobio oznaku HOP za izvorni suvenir, maketu betinske gajete i privjeske za ključeve u obliku dijelova opreme broda, te obrt "Bisage" iz Jezera za svoje suvenire od drva masline. Novi brendirani proizvodi, uz već prije brendirane proizvode od kadulje kornatskog obrta "Salvia", našli su se na Festivalu uz bok izlagačima iz Tkona, Hvara, Raba, Dugog otoka, Žirja, Zlarina i Prvića.


Izlagalo 25 proizvođača


Na dvodnevnom Festivalu izlagalo je ukupno 25 proizvođača, i to ne samo s hrvatskih otoka. Među ostalim, zatekli smo Udrugu maslinara i uljara "Uljanica" iz Pirovca. Došli su, kažu, na poziv susjeda, a na svome su štandu ponudili maslinovo ulje, pečene masline, smokve u maslinovu ulju, čaj od lista masline, liker od masline, ali i suhe smokve, smokvenjak i vrhunsko vino.

– A prije četiri dana vodili smo sto turista u dva autobusa u maslinik na cjelodnevni izlet. Bio je to vrhunski doživljaj i nama i njima – kazao nam je Ante Šparica, član Udruge i njezin svojevrsni glasnogovornik, poznatiji ipak kao bivši načelnik Pirovca.

Odmah do Pirovčana proizvode sa svog obiteljskog gospodarstva izlagao je Marino Mijat, ponosni vlasnik "Cicibele". Za one koji ne znaju to je brod koji je rekonstruirao poznati betinski kalafat Čedomir Ćiro Burtina i koji je proteklog proljeća dobio status hrvatskog kulturnog dobra. Mijat je na Festivalu prodavao certificirano ekološko maslinovo ulje i prerađevine od ulja – sapune s eteričnim uljima i magarećim mlijekom. Našlo se na Festivalu i pancete, "nikako slanine", upozorio nas je Šime Mijatović iz Drniša, selo Ružić, pršuta i domaćih kobasica koje proizvodi Braniteljska zadruga Petrovo polje. Zatim meda i svega od meda, likera, octa, propolisa s OPG-a Miljenko Čavlina iz Promine, drvenih i pletenih proizvoda "Kederpleta" iz Šibenika...

Šibensko-kninski župan doista može biti ponosan na brojnost proizvođača i proizvoda s oznakom HOP iz županije, a da bi u budućnosti trebalo biti još bolje, smatra Tijana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ona je, naime, obećala da će novi zakon o otocima, koji je u pripremi, dati novi zamah malom gospodarstvu na otocima. I održavanje Festivala, a ovaj u suradnji s Općinom Murter-Kornati bio je peti po redu, ima za cilj poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda.


I smotra klapa u sklopu Festivala
Sam festival otvorila je klapa "Mela" murterskom himnom, a u glazbenom dijelu programa pridružili su joj se veliki i mali članovi KUD-a "Zora" iz Betine. Iako nije prvi put da klapa "Mela" organizira smotru klapa, prvi put se ove godine dogodilo da smotra nije u sklopu manifestacije Latinsko idro, koja se u Murteru održava krajem rujna i početkom listopada. "Zato", kazale su nam članice klape, "što smo dobile pravo uporabe znaka HOP za nosače zvuka. Na neki način ovom smo gestom željele zahvaliti."

20. travanj 2024 01:45