StoryEditorOCM
ŽupanijaNASTAVLJENA ISTRAGA

Oko sudara "Tijata" i "Plavog Jadrana" izjave u Lučkoj kapetaniji potpisali brodolomci Nikola i Andrija Jureško: Očajni su, izgubili su brod, a nedavno su uložili veliki novac u brodsku dizalicu

Piše Ante Talijaš
2. veljače 2018. - 13:35

U petak ujutro nastavljena je istraga oko pomorske nesreće kod otoka Prvića, u kojoj je Jadrolijinin vapor Tijat pramcem udario po sredini motornog teretnog broda 'Plavi Jadran' uslijed je čega je 'teretnjak' za nekoliko minuta potonuo. U petak u ranim satima svoje izjave u Lučkoj kapetaniji Šibeniji potpisali su brodolomci - zapovjednik 'Plavog Jadrana' Nikola Jureško i njegov mlađi brat Andrija, koje su iz mora spasili braća Ante i Mario Vlahov te članovi posade 'Tijata'.

- Danas su braća Jureško samo potpisali izjavu, koju su dali u srijedu navečer odmah nakon pomorske nesreće. Normalno, da vam ne mogu otkrivati detalje te njihove izjave, jer je službena istraga u tijeku. Mogu reći, da su oba brata u teško psihičkom stanju jer su izgubili brod koji je bio njihova egzistencija. Oni su očajni i proživljavaju nakon svega teške i dramatične trenutke. Nedavno su uložili na desetke tisuća eura u brodsku dizalicu, a potonućem njihova broda propali su im planovi u poslu kojim se bave i od kojeg žive njihove obitelji – kazao nam je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Inače, nakon dvodnevne zabrane plovidbe, od petka ujutro brod Tijat ponovno plovi na svojoj ruti Šibenik – Zlarin – Luka – Šepurine – Vodice. Nakon sanirane malih oštećenja na oplati prmamca, službenici Hrvatskog registra brodova su izdali dozvolu za plovidbu.

Kako nam je kazao šibenski lučki kapetan Robert Baljkas, idućih dana planira se akcija vađenja potonulog broda 'Plavi Jadran', koje će obaviti za to specijalizirana tvrtka jer je najveći dio građevinskog materijala i dalje na brodu, potopljenom na dubini od 25 metara.

29. studeni 2023 09:02