StoryEditorOCM
ŽupanijaPrestižno priznanje

Okitio se i Drniš: Poslije Šibenika i Vodica - i treći grad iz Šibensko- kninske županije dobio titulu 'Grad- prijatelj djece'

Piše Katarina Rudan
21. studenog 2019. - 09:49

Nakon što su titulu “Grad-prijatelj djece” dobili Šibenik (2009.) i Vodice (2017.) i treći grad na području Šibensko-kninske županije, grad Drniš, okitio se njome. Prestižno priznanje dodijeljeno je u utorak u Zagrebu, na svečanosti “Gradovi i općine-prijatelji djece”, u Starogradskoj vijećnici, u organizaciji Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske.

 

 

 

Na svečanosti je bilo više od 200 sudionika, koordinatora akcije “Gradovi i općine-prijatelji djece” iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, među kojima je bila i delegacija Drniša: gradonačelnik Josip Begonja, njegov zamjenik Tomislav Dželalija, pročelnica Ivana Sučić, suradnica Marija Vukušić, voditeljica Učeničke zadruge “Smrika” Anita Cota, dječja gradonačelnica Drniša Ana Jukić, njezina zamjenica Antea Mujan, predsjednica Dječjega gradskog vijeća Iva Perlić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Drniš” Niveska Vlaić, ravnateljica Narodne knjižnice “Drniš” Danijela Drezga te voditeljica dječjeg gradskog vijeća Katarina Vlaić.

 

Zadovoljili 173 kriterija

 

Povelju je primio drniški gradonačelnik Josip Begonja, a Ivana Sučić, pročelnica za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti, pohvalnicu za provedbu programa. Grad Drniš trebao je zadovoljiti čak 173 kriterija da bi stekao titulu “Grad-prijatelj djece”, a za program se prijavio još 2013. godine. Sama kandidatura s 54 stranice izvješća, predana je koncem rujna ove godine s programima, projektima i aktivnostima, koji se provode u gradu Drnišu za djecu i s djecom. Jasno je da su svi akteri ove lijepe priče ponosni i zadovoljni što je njihov grad dobio ovu laskavu titulu.

 

Osniva se Društvo

 

– Od kako smo 2013. godine ušli u ovaj projekt pokušavamo sve institucije, udruge i sve koji na bilo koji način rade s djecom i za djecu ujediniti i uključiti u aktivnosti, kako bi projekt priveli kraju. Trebalo je vremena i strpljenja i ove godine smo uspjeli podnijeti i popuniti završni izvještaj, ujedinili smo se i rezultat je tu. Zaista se radi puno s djecom i za djecu. Od brojnih sportskih udruga koje rade s djecom i mladima i postižu značajne rezultate, pa do Dječjeg vrtića “Drniš” koji provodi razne programe s djecom mimo standardnog odgojno-pedagoškog rada. U okviru aktivnosti Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog djeluje Učenička zadruga “Smrika”, koja rezultate djelovanja iskazuje kroz izradu rukotvorina, sudjeluje na raznim sajmovima, a Grad ih obvezno uključuje u svoje projekte namijenjene djeci. Na primjer, radionicama za djecu osiguravamo opremu i materijale za njihov rad – kaže pročelnica Ivana Sučić, koja je vodila ovaj projekt.

 

 

 

 

Navodi i ostale dionike koji su zaslužni za dobivanje povelje “Grad- prijatelj djece”. Među njima tu je i drniška Glazbena škola “Krsto Odak”, koja je ove godine proslavila 70 godina postojanja i s kojom se Drniš s pravom diči, s obzirom na to da je pohađa 200-tinjak učenika koji uče svirati razne instrumente, od tamburice do klavira.

 

– I drniški Gradski muzej također provodi razne projekte za djecu, a spomenula bih i Područnu osnovnu školu u Oklaju koja provodi razne eko-projekte. Tu je i naša Narodna knjižnica koja provodi mnoštvo aktivnosti, kao što su pričaonice, bajkaonice, engleske radionice te igre kroz koje djeca uče o dječjim pravima. Imamo i Dječji zbor “Grdelini” te kazališnu radionicu “Mali meštar”, koja djeluje u okviru naše Srednje škole i izvode izvrsne kazališne predstave – navodi Sučić.

 

 

 

 

Dodaje da je Centar za društvena istraživanja proveo anketu među djecom i roditeljima koliko su zadovoljni životom u Drnišu, ankete su bile pozitivne. Sve navedeno i još niz drugih kriterija, od ukupno 173, rezultirali su pozitivnom odlukom komisije hrvatskog Saveza društava “Naša djeca”, koja je zaključila da je grad Drniš zavrijedio ponijeti prestižni naziv “Grad-prijatelj djece”. Na svim akterima je sada da tu titulu i “brane”, jer će sljedeće tri godine biti pod povećalom onih koji su im dodijelili titulu i koji će pratiti njihov rad i temeljito proučavati godišnje izvještaje o postignuću.

 

Kako bi što kvalitetnije nastavili raditi s djecom i za djecu, Sučić nam je otkrila da je sljedeći korak osnivanje udruge Društvo naša djeca Drniš. Tada će se otvoriti i mogućnosti prijave projekata na razne fondove i povlačenje sredstava, a time i mogućnost zapošljavanja na tim projektima.

Potpore za novorođenčad, besplatne knjige...

Grad Drniš obuhvaća prostorno veliko područje na kojem živi oko 7500 stanovnika, od čega je oko 1700 djece i mladih do 18 godina, a predškolske djece oko 600. Grad provodi mjere pronatalitetne politike, od potpore za novorođenčad: 3000 kuna za prvo dijete, 5000 kuna za drugo, 12.000 kuna za treće i 18.000 kuna za četvrto i svako sljedeće dijete. Nadalje, pruža pomoć u financiranju dojenačkih formula, olakšica u plaćanju dječjeg kolektiva za obitelji s dvoje i više djece, a počelo se pomagati mladim obiteljima u rješavanju stambenih potreba nepovratnim sredstvima u iznosu od 50.000 kuna za nabavu građevinskog materijala. Grad osigurava udžbenike za svu djecu te stipendije za osnovnoškolce i srednjoškolce slabijeg imovinskog statusa.

26. travanj 2024 20:48