StoryEditorOCM
ŽupanijaEpilog deložacije u Tribunju

Odvjetnica Anite Kovač i Vinka Gulina slučaj prijavila USKOK-u i najavila rasplet na sudu u Strasbourgu

21. veljače 2017. - 18:53


Anita Kovač, bivša supruga Miše Kovača, deložirana je, zajedno s partnerom Vinkom Gulinom iz kuće u Tribunju u kojoj je živjela više od dva desetljeća.

U uličici pred tribunjskom plažom Zamalin satima je trajala prava drama. Počelo je s iznošenjem ugostiteljske opreme. Stolovi, stolice te kompletan inventar iz restorana u prizemlju kuće izneseni su i utovareni u plavi kombi, a promijenjena je i brava na ulaznim vratima "San Antonija", nekadašnje popularne pizzerije u koju su rado svraćala mnoga poznata lica.
I stambeni dio nevelike katnice bio bi, pod budnim okom policije i sudskih ovršitelja istodobno deložiran, da Anitu Kovač sudska ovršiteljica Općinskog suda u Šibeniku Grozdana Juričev Šprljan, nije zatekla u bolesničkoj postelji zbog upale pluća.



Pozvan je i tim hitne medicinske pomoći no, liječnici su otišli, a Anita Kovač je još neko vrijeme ostala u kući opasanoj plavom policijskom trakom, da bi napokon izašla baš kad su se udaljili novinari brojnih redakcija kojima je dojavljeno o deložaciji i kad se činilo da će biti prolongirano iseljenje. Sud, naime, nije uvažio prijedlog da se ovrha odloži zbog zdravstvenog stanja donedavne vlasnice.

Tako je i stvarno okončana duga, mučna i prilično komplicirana dužničko-vjerovnička priča i financijska agonija supružnika Kovač-Gulin. Počela je, tvrdi Vinko Gulin, ugovornim odnosom koji je Anita sklopila s predstavnikom talijanske tvrtke Old colection o kupnji šanka na plažnom objektu u Tribunju.
- Anita nije bila svjesna u što se upušta. S 2 tisuće eura, koliko je šank trebao koštati, potraživanje se popelo na više od 10 tisuća eura, a toliko nismo mogli platiti. Već smo vraćali kredit od 100 tisuća eura Raiffeisen zadruge i za taj dodatni dug nismo imali novca. Zadruzi smo otplatili skoro 75 tisuća eura, kada je Old colection pokrenuo ovrhu i tako je sve krenulo nizbrdo-ispričao nam je Gulin.
 
Vidno uzbuđen i rezigniran u jednom je trenutku, dok se inventar iznosio iz unutrašnjosti restorana, dograbio hrvatsku zastavu i s njome prošetao ispred policajaca, a onda i među okupljenim mještanima te nekolicinom pripadnika različitih udruga.



Ubrzo je iz kuće izišla i odvjetnica Doris Košta, pravna zastupnica Anite Kovač i Vinka Gulina, želeći medijima pojasniti nekoliko važnih kronoloških detalja slučaja kojim se bavi od prosinca prošle godine.

- Danas svjedočimo tragičnoj situaciji provođenja ovrhe po bilo koju cijenu, odnosno postupka kojeg je pokrenula osoba bez pravnog legitimiteta u Republici Hrvatskoj. U pitanju je subjekt nad kojim je u Italiji provedena likvidacija još 2002. godine i koji, kao takav, neregistriran i nepostojeći, svoje traženje u Hrvatskoj nije mogao zaštititi ni javnobilježničkim aktom, niti je ikada smio ishoditi pečat ovršnosti. Brojne su sudske radnje propuštene, a do dosude u ovakvom obliku nikada nije trebalo doći. Stoga sam 14. siječnja ove godine USKOK-u podnijela prijavu te očekujem da će istražitelji detaljno odraditi posao i da neće zanemariti činjenice na koje dokazi budu ukazivali-rekla je Košta podsjetivši i na nesrazmjer procijenjene vrijednosti kuće i svote za koju je prodana. Obrušila se i na ovršni zakon koji u ovakvim situacijama dopušta brzu milijunsku zaradu te najavila rasplet slučaja pred sudom u Strasbourgu.

(Opširnije sutra čitajte u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije)





 

25. travanj 2024 15:29