StoryEditorOCM
Izbori 2021lokalni izbori

‘Odsvirala sam zvižduk za početak, a birači će za kraj utakmice!‘: Sanja Radin-Mačukat ponovno kandidatkinja za gradonačelnicu Vodica

Piše KATARINA RUDAN
11. veljače 2021. - 14:56
Izbori 2021
Sanja Radin-Mačukat želi ostvariti da Vodice budu grad bez korupcije i nepotizmaCropix, Sanja Lydia Kulušić

Ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat u srijedu je na svojem Facebook profilu objavila kandidaturu za gradonačelnicu Vodica.

Na prošlim lokalnim izborima, 2017. godine, bila je nositeljica Nezavisne liste grupe birača, koju su popularno nazvali "Lista našeg mista", i kandidatkinja za gradonačelnicu. U konačnici se, sportskim rječnikom govoreći, našla u finalu. U drugom krugu izbora na čelno je mjesto u Vodicama za gradonačelnicu izabrana HDZ-ova kandidatkinja dr. Nelka Tomić, s 56,01 posto glasova birača, a nezavisna Sanja Radin-Mačukat osvojila je povjerenje 41,79 posto glasova Vodičana s pravom glasa. Upitana što ju je ponukalo te koji su joj glavni razlozi da se ponovno kandidira i uđe u utrku za gradonačelnicu, odgovorila je:

Rad u kontinuitetu

– Ovo je samo kontinuitet rada i dosadašnjih aktivnosti svih nezavisnih vijećnika, bez obzira na to jesu li bili na razini Gradskog vijeća Vodica ili Županijske skupštine. Imamo kontinuitet kojim pokušavamo naći najbolja rješenja za sve građane, a ne samo za pojedince. Nastavljamo, reklo bi se, u toj političkoj utakmici na razini koja neće biti "ispod pojasa" i nemamo namjeru baviti se ičim drugim osim Vodicama i županijom. Svjedoci smo da razvoj naših Vodica gotovo i ne postoji, a zaostaje i za manjim sredinama u našem susjedstvu i okruženju. Ja sam odsvirala zvižduk za početak utakmice, a birači će odsvirati kraj – rekla je Radin-Mačukat.

Iza njezine kandidature za gradonačelnicu stoji ista skupina građana koja ju je i prije četiri godine podržala na lokalnim izborima. Nisu se registrirali kao politička stranka te će, kaže nam Sanja Radin-Mačukat, i na ove izbore izići kao Nezavisna lista grupe birača.

- Odlučili smo krenuti u još jedan izborni ciklus, smatrajući da smo možda prije četiri godine napravili koji raskorak ili pogreške, možda se nismo dobro organizirati, jer puno je drugačije biti pod "kapom" političke stranke nego na izbore ići kao kandidacijska lista birača, koja je i prema Zakonu o izborima stavljena u drugi položaj. Četiri su godine iza nas, puno smo toga naučili i mislim da smo sada puno zreliji i spremniji – kaže.

Dodaje da će, ako bude izabrana za gradonačelnicu, a vjeruje da hoće, biti na usluzi svima i zajedno s građanima odlučivat će o svim problemima i donositi najbolja rješenja za Vodice.

Hoće li ostati ravnateljica?


Na čelu je Gradske knjižnice Vodice od 1996. godine i upravo čeka potvrdu još jednog mandata, jer je na natječaju, koji je bio otvoren 8. i zatvoren 22. siječnja, kaže, bila jedini kandidat koji u potpunosti ispunjava sve uvjete natječaja.

– Odradila sam intervju, a što će se dogoditi, ne znam. O meni samo može govoriti rad u knjižnici od 1996. naovamo, a po Zakonu o knjižnicama odluku o imenovanju ravnatelja donosi Gradsko vijeće u roku od 45 dana od zatvaranja natječaja. Kad će se to dogoditi i kakva će odluka biti, ne znam. Neovisno o tomu kakva odluka bude, to me ne sprječava da se još jedanput dam svojem gradu i svojim Vodičanima. Uostalom, s iste sam se pozicije i na prošlim izborima kandidirala za gradonačelnicu – rekla je na kraju.

Tako je HDZ-ov kandidat za vodičkoga gradonačelnika Ante Cukrov Desto, čiju je kandidaturu stranka objavila još 16. siječnja, dobio konkurenciju. Izvjesno je da će kandidata za funkciju gradonačelnika Vodica biti još, a u konačnici će, kako nam je rekla Sanja Radin-Mačukat, kraj utakmice "odsvirati" birači.

Grad bez 'rodijačkih veza'
– Uz potporu nezavisnih vijećnika i u suradnji s Nezavisnom listom Stipe Petrine, već četiri godine ukazujemo na probleme kako na lokalnoj tako i na županijskoj razini. Nama nisu potrebni političari forme radi, potrebni su nam operativci koji znaju detektirati, organizirati, riješiti i zatvoriti probleme ovoga grada. Želimo ostvariti grad u kojem će građani imati osiguranu uslugu, nadohvat ruke, bez traženja zaobilaznih putova, bez korupcije, bez nepotizma i "rodijačkih veza".

Grad u kojem je svaki njegov građanin jednako važan i vrijedan. Konačno je došlo vrijeme da uzmemo sve što nas spaja, a ne razdvaja. Čovjek sam koji pripada onim ljudima koji su život posvetili pravednijem društvu, u kojem bi svaki član imao što kvalitetnije obrazovanje, zdravstvo, kulturu, pravosuđe, infrastrukturu, ostvarujući prava dostojna čovjeka i života – navela je, među ostalim, Sanja Radin-Mačukat u svojoj objavi kandidature za gradonačelnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:55