StoryEditorOCM
ŽupanijaPO 17. PUT

Održan Miljevački sabor: Ministra imamo, sada nam treba muzej pršuta i etnografska zbirka

12. kolovoza 2019. - 15:29

Za fra Šimu Samca kažu da je "neumorno pleo mrežu dobra", a jedna od velikih niti u toj mreži svakako je i Miljevački sabor, koji je ovaj veliki franjevac utemeljio i bio mu prvim predsjednikom. Puno su toga, lipog i vridnog, Sabor i fra Šime u simbiozi inicirali i napravili, pa ne čudi što je i ovaj 17. put, kako su se u školi na Miljevcima našli, sve prštalo od novih projekata, zamisli, ideja.

Zamijenio je fra Šimu fra Edi Sokol, gvardijan samostana u Münchenu sad vodi Sabor, svoje je Miljevčane došao pozdraviti i fra Petar Pletikosa, pa novi ministar uprave, mlađahni 34-godišnji Ivan Malenica iz Brištana Donjih, pa Ante Bačić, saborski zastupnik iz Splita, isto s Miljevaca, pa gradonačelnik Drniša Josip Begonja. Oni su bili garant da sve ono što je izrečeno neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Ostajte ovdje

Tako je gradonačelnik obećao svojim Miljevčanima ne samo da će nastaviti i dalje sufinancirati prijevoz učenika u Šibenik, nego da će i tražiti od države građevinsko zemljište kako bi ga pod povoljnim uvjetima mogao ustupiti mladim obiteljima, koje žele živjeti i podizati dicu na vratima NP-a Krka, na pola sata - i manje - autom do Šibenika, na prostoru između Drinovaca i Donjih Brištana.

A da takvih ima posvjedočio je i sam ministar Malenica, koji je kazao kako se i on u jednom trenutku skoro pa vratio živjeti na Miljevce. Na kojima se pored već postojeće škole, upravo uređuje i dječji vrtič za svu miljevačku djecu, uz pomoć EU sredstava i sufinanciranje grada Drniša.

Saborski zastupnik Ante Bačić založio se da se uredi etnografska zbirka i muzej pršuta, u jednoj od napuštenih kamenih kuća, koje bi se otkupile i preuredile za tu namjenu. Preuzeo je na sebe da u Ministarstvu kulture inicira i sastanak na tu temu, i zainteresira i pridobije za nju ministricu Ninu Obuljen Koržinek.

Ima i nereda

Da ne bi ispalo da je na Miljevcima baš sve "med i mliko" valja citirati i Josu Vukorepu, koji je upozorio i na sve veći broj divljih deponija, građevinskog i svakoga drugog otpada, koji se ilegalno šire po Miljevcima, i ne stvaraju baš dičnu sliku za sve veći broj turista i svih onih koji bi na Miljevcima htjeli živit od lipote i sačuvanog okoliša. U tu svrhu ne bi škodilo malo više kontejnera i malo više kontrole, kako se ne bi događalo da sve više bazena po selima prati i sve više iskopa i stare šute, razbacane izvan glavnih prometnica.

Kako se bliži i 30. godišnjica oslobođenja Miljevaca, zaključeno je i kako je krajnji rok da se podigne dostojan spomenik hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za slobodu i Hrvatsku. Na vrhu Čikolske strane postavila bi se spomen-ploča, u sjećanje na miljevački ratni križni put i put spasa. Spomen-ploča postavila bi se i na rodnoj kući jednog iz plejade zaslužnih miljevačkih fratara, fra Petra Krstitelja Bačića, a u kružnom toku na križanju ceste preko Čikole i ceste Drinovci - Drniš, podignuti kapelu svetog Šimuna, posvećenu fra Šimi Samcu.

Nabacili su Miljevčani još zanimljivih ideja, poput one o uređenju "hodočasničke ceste" između dvije crkve, one Imena Isusova i Svetog Petra i Pavla. Kao i uređenje miljevačkoga pješačkog prstena, stazu Ozidana pećina - Roški slap - Stinice nastaviti uređenjem staze Stinice - Ključica - Ime Isusovo, pa nazad do Oziđane pećine. Time bi se potaknulo i NP Krka da konačno krene s izgradnjom objekata na Kružinama, koji bi bili u funkciji ulaza u Roški slap. U njima bi bile i suvenirnica, sanitarni i ugostiteljski prostor...

25. travanj 2024 01:21