StoryEditorOCM
Županijakrevet po zlato

Odlična sezona u Rogoznici i Primoštenu: ‘Ove godine spasili su nas autoturisti, najviše su profitirali privatni iznajmljivači‘

Piše PIŠE VEDRANA STOČIĆ
4. rujna 2021. - 12:11

Rogoznička Turistička zajednica do 29. kolovoza registrirala je 26.715 dolazaka gostiju koji su ostvarili ukupno 256.418 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom to je 25,06 posto više u dolascima i 20,46 posto više u noćenjima.

Najveći udio u dolascima ostvarili su strani gosti iz Poljske s 24,81 posto, iz Češke 15,73 posto, Njemačke 13,98 posto, Mađarske 8,04 posto, Slovačke 6,67 posto... Udio noćenja domaćih gostiju bio je itekako dobar i činio je 16,19 posto od ukupnog broja turista. Uspoređujući kolovoz ove godine s kolovozom 2019. godine, gotovo se dosegnula ta najuspješnija turistička sezona, dolasci su bili na 92,02 posto, a noćenja na 90,33 posto.
Zadovoljni i trgovci

I doista, početkom kolovoza u Rogoznici se tražio krevet više, nije morao biti ni apartman, mogla je to biti soba ili sobica. Čekajući da jedna tura ode, noćilo se i u vrećama za spavanje na otvorenom. Tome se nitko živ nije nadao. Prodavači u dućanima tvrde da je turista bilo i znatno više od službenih brojki u eVisitoru. Police se nisu stigle napuniti kojom su se brzinom praznile, a redovi na blagajnama, figurativno kazano, bili su kilometarski.

'Špica bila očekivano dobra'

Jesu li svi zadovoljni ovogodišnjom glavnom sezonom, pitali smo stručnjaka, predsjednika Udruženja obrtnika Šibenika, poznatog rogozničkog ugostitelja Antu Radića.

– Špica je bila očekivano dobra, ona je uvijek dobra. Benefit za glavnu sezonu dobili smo i zbog činjenice što nam je glavna konkurencija uletjela "u crveno", a konačne rezultate znat ćemo nakon posezone. Nadam se da neće biti loša kao predsezona. Ove godine spasili su nas autoturisti, stoga restoranska potrošnja nije pratila turističke brojke. Kafići su se također žalili zbog kraćeg radnog vremena, a svi ugostitelji ove godine imali su problema s manjkom radne snage, pogotovo kvalificirane. Najviše su profitirali iznajmljivači koji su iznajmljivali samostojeće vile, malo lošije su prošli hoteli i kuće s puno apartmana. Ipak, odradili smo sezonu bolje nego što se očekivalo – rekao nam je Ante Radić.

Gledajući statistiku za rogozničko područje od početka godine (razdoblje od 1. siječnja do 29. kolovoza 2021), ukupno je zabilježeno 63.316 dolazaka i ostvareno je 553.366 noćenja, što je u dolascima 33,63 posto više, a u noćenjima 21,85 posto više u odnosu na prošlu godinu.

I u primoštenskoj Turističkoj zajednici ističu dobre rezultate. Statistika pokazuje da je ova godina ostvarila 80 posto noćenja i dolazaka u odnosu na 2019. godine, dok glavna sezona premašuje i više od 90 posto u odnosu na 2019. godinu. I najave za rujan su dobre, hotel "Zora", Golden Rays, auto-kamp "Adriatic" i privatni iznajmljivači imaju rezervacije za rujan i sezona u Primoštenu još uvijek traje. Također, u primoštenskoj Turističkoj zajednici ističu pozicioniranje Primoštena među 10 najboljih destinacija za odmor u rujnu - The 10 Best Destinations For September Holidays in Croatia 2021, by Marc Rowlands.

– Turiste privlače plaže Velika i Mala Raduča, poznati smo i kao "Primošten – grad plaža". Očuvana priroda, zanimljivi otočići i slikovite uvale, dobra povezanost s dva nacionalna parka. Popularna i tražena svjetska destinacija za obiteljski turizam ovo ljeto nadmašila je sva očekivanja u dolascima, što potvrđuju brojne objave na svjetskim i domaćim portalima – kažu u primoštenskoj Turističkoj zajednici.

Koncerti u kontroliranim uvjetima

I u Primoštenu su izostali veliki koncerti i manifestacije. Prije zabrane većeg okupljanja održan je Ljetni karneval, ali u znatno manjem opsegu nego prošlih godina.

Imaju sreću što su jedna od rijetkih lokacija u kojoj se mogu održavati koncerti u kontroliranim uvjetima. To su klub "Aurora" i vrh brda Gaj na kojemu je veliki spomenik Gospi od Loreta visok 17,5 metra. Upravo na Gaju turisti i domaći uživali su u svirkama uživo, pored koncerata klasične glazbe nastupila su zvučna estradna imena. Lokacija je to s koje se pruža predivan pogled na Primošten, Rogoznicu, ali i brojne otoke. I ove godine zabilježili su više od 100 tisuća posjetitelja.

image
I Primošten se još jednom pokazao kao odličan domaćin
Duje Klarić/Cropix


Nije stoga čudno što se Općina Primošten odlučila na nova ulaganja u tu lokaciji. Nakon sezone počinje gradnja i parkirališta, uređenje puta i nova javna rasvjeta. Investicija je teška milijun kuna. Projektna dokumentacija je izrađena, dobivene su građevinske dozvole, potpisani su ugovori s izvođačima. Na budućem javnom parkiralište bit će 19 parkirnih mjesta za osobna vozila, okretište za osobna i kombi vozila, izgradit će se i stepenište koje povezuje parkiralište s platoom spomenika i vidikovca. Stepeništem duljine 54 metra savladava se visinska razlika od nešto više od 10 metra.

U Općini Primošten kažu da će još biti ulaganja u brdo Gaj jer im se novac višestruko vratio. U obje turističke zajednice mole Boga da ne uđemo "u crveno" pa da zbog toga potpuno izostane posezona. Tada bi i statistički podaci bili znatno lošiji.

Potrudili se 'u svih šesnaest'

Ipak, i ovog ljeta, kao ni prošlog pandemijskog, zbog koronavirusa i mjera koje je odredio Stožer, nije bilo onog ljetnog šušura, koncerata, manifestacija... Bilo je to tiho ljeto, već nakon ponoći grobna tišina kao da nije špica turističke sezone. Nije da se u rogozničkoj Turističkoj zajednici nisu trudili, probali su čak animirati i okolna mjesta izvan samog centra Rogoznice, pa je tako održan Karaoke party u Ražnju, kao i koncert u Zečevu, klapa 'Iskon', na primjer, održala je koncert u Rogoznici na lokaciji gdje su nekada u starije doba pjevale klape.

Održan je i 'Tuna fever', turističko-ribolovna manifestacija, ali ove godine u Marini Frapa, i to u znatno manjem kapacitetu nego prijašnjih godina. Čarobno ljeto - interaktivna zabavna predstava za djecu, na rivi, uz klaune i balone - nije privuklo veću pozornost. Bitno je bilo održati kontinuitet, kažu u TZ-u, i upoznati turiste s našim prirodnim znamenitostima i legendama te nastaviti graditi prepoznatljivu turističku priču Rogoznice.

25. travanj 2024 02:40