StoryEditorOCM
Županijasvjetski dan voda

Odlična ideja: Udruga Argonauta pokrenula inicijativu postavljanja javnih česmi u Vodicama, Murteru i Tisnom

Piše Šibenski.hr
22. ožujka 2022. - 10:43

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, uoči današnjeg Svjetskog dana voda, pokrenula je zanimljivu inicijativu postavljanja punktova za besplatnu pitku vodu u Vodicama, Murteru i Tisnom.

Kako su naveli, riječ je o novim česmama koje bi se postavile na nekoliko lokacija čime bi se ujedno doprinijelo i smanjenju upotrebe plastične ambalaže  koja predstavlja jedan od najradikalnijih zagađivača svjetskih vodenih masa

-  Kod nove česme nužno je voditi računa da ona bude dostupna svima podjednako: djeci, odraslima, starijima i osobama s invaliditetom, odnosno potrebno je uvažiti ljudsku raznolikost po pitanju mogućnosti dosezanja slavine. Poželjno je i da česma nudi mogućnost da se voda direktno ulijeva u npr. bočicu. Kod novih javnih česmi mogućnost konzumacije vode svakako bi trebala biti osigurana i za životinje.

Oblikovanjem i izborom materijala nove česme trebaju biti otporne na vandalizam, smrzavanje i ljetne vrućine. Model treba imati mogućnost jednostavne implementacije u različite tipove javnih prostora. Česme trebaju biti i označene na način da je odmah jasno da se radi o punktovima za besplatnu pitku vodu - naveli su iz Argonaute.

 

26. travanj 2024 11:31