StoryEditorOCM
ŽupanijaStavljen pečat

Odlagalište Moseć koje je progutalo tisuće kubika otpada sanirano po svim europskim standardima; Drnišani već kuju nove ambiciozne planove

Piše Toni Veljača
11. listopada 2021. - 13:02

Završnom konferencijom projekta „Sanacija odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu” stavljen je pečat na projekt kojim je uspješno sanirano nekoć divlje odlagalište na planini Moseć. Odlagalište koje je progutalo tisuće kubika otpada sada je sanirano po svim europskim standardima.

Zadovoljstvo realizacijom još jednog u nizu projekata iz područja zaštite okoliša nije krio ni gradonačelnik Drniša, Josip Begonja.

- Sanacija odlagališta miješanog komunalnog otpada Moseć je jedna priča koja je dugo čekala svoj početak. Projekt je uspješno realiziran, a uz njega smo sanirali i dosta divljih odlagališta, rekao je gradonačelnik.

image
Gradonačelnik Drniša Josip Begonja
Niksa Stipanicev/Cropix

Osvrnuo se Begonja i na prethodne projekte iz područja zaštite okoliša koje je Grad uspješno proveo, te najavio nove koje bi trebali riješiti pitanje odlaganja građevinskog otpada.

- Drniš je u proteklih nekoliko godina pokazao smjer u kojem treba ići kada je u pitanju gospodarenje otpadom. Realizirali smo projekt reciklažnog dvorišta, nabavili smo preko 4 tisuće spremnika za odvojeno odlaganje otpada te nekoliko komunalnih vozila, istaknuo je Begonja te dodao, u planu je realizacija projekta reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, to je još jedan od načina da ovaj kraj zaštitimo od nepropisnog skladištenja otpada.

Župan Marko Jelić najavio je nove projekte na području Županije.

- Grad Drniš i Županija sada imaju jedno odlagalište manje koje je problem, meni je to najveće zadovoljstvo koje u ovom trenutku mogu izraziti. Idemo u nove projekte, imamo ih još dosta i trebat će sanirati brojna divlja odlagališta koja su razasuta po našem prostoru, zaključio je Jelić.

image
zupan Mako Jelić
Niksa Stipanicev/Cropix

Medijima se obratila i Eva Jandriček ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Drago nam je da smo uložili sredstva u ovaj projekt, mislim da se na ovakvim projektima vidi što čovjek radi pogrešno za okoliš i prirodu. Čestitam Gradu i Županiji, drago mi je da ste još jedan u nizu projekata priveli kraju, rekla je Jandriček te zaključila, Fond voli ovakve projekte u kojima se uspješno ispunjavaju ciljevi zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Podsjetimo da vrijednost projekta čiji su radovi startali u siječnju ove godine iznosi 13 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa dodijeljeno bespovratno iz EU potpore. Ostatak, iznos od oko 1,3 milijuna kuna financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Time je drniško odlagalište Moseć, nakon Leća u Vodicama, te Bratiškovačkog gaja u Skradinu, postalo treće odlagalište u Šibensko-kninskoj županiji čija se sanacija sufinancirala sredstvima iz fondova EU, te na neki način zaokružila priču o gospodarenju otpadom na području Županije.

25. travanj 2024 14:59