StoryEditorOCM
Županijarat oko zemljišta

Odbijene gotovo sve primjedbe stanovnika Rogoznice na novi prostorni plan: Općina objavila iziješće, svašta se tu da isčitati...

Piše Vedrana Stočić
3. siječnja 2022. - 14:24

Općina Rogoznica na svojim mrežnim stranicama objavila je izvješće o Trećoj ponovljenoj javnoj raspravi Prvih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja. Izvješće je kratko i šturo, ali se iz njega može štošta toga iščitati.

Valja istaknuti da je prihvaćena samo jedna primjedba i to ona građana naselja Kanica koji su tražili da se s njihove prirodne plaže ukloni javni put koji je, kažu, trebao služiti isključivo švedskom investitoru. U desetak dopisa građani su naveli da put nikada nije ni postojao i jasno su dali do znanja da ne namjeravaju popustiti. Drugi dio njihovog zahtjeva da se čitava plaža oboji u plavo je odbijen, navodno ne sadržava prijedlog već samo mišljenje. Ostalih 17 pristiglih primjedaba i zahtjeva građana nije ni razmatrano, one, obrazloženo je, nisu bile predmet Treće ponovljene javne rasprave.

Tako se nisu razmatrale ni primjedbe oporbenih vijećnika koji su upozorili da je javna rasprava bila nelegalna jer zaključak plana nije predložio općinski načelnik kojeg zbog ostavke Rogoznica nema još od 12. studenog. Oporbeni vijećnici problematizirali su i lokaciju planiranog biokemijskog pročišćivača fekalnih voda za čak 17 tisuća stanovnika, a koji bi se trebao graditi svega 300 metara od spomenika prirode slanog jezera Zmajevo oko i tek malo više od Ilirske gradine, Debelog rta i dvije nezaštićene prirodne plaže iako je to područja posebnih ograničenja u korištenju što piše u PPU koji je na snazi. Upozorili su još na izmišljena  nova naselja na obalnoj crti i zanemarivanje zaleđa... Svoj dopis uputili su i resornom ministarstvu.  

Niz javnopravnih tijela, čije je mišljenje traženo, nisu se ni očitovala što znači da su zadovoljni prijedlogom izmjena PPU.  Stigla su tek tri očitovanja, HAKOM i Hrvatski operativni prijenosni sustav su zadovoljni jer su uvaženi njihovi zahtjevi. Zadovoljan je i MORH. Naime, Uprava za materijalne resurse, Sektor za vojnu infrastrukturu i zaštitu okoliša nisu imali primjedbe jer su u planu ucrtane postojeće zone posebne namjene sa zaštitnim i sigurnosnim zonama za vojne lokacije i građevine. Pa nabrajaju: OUP Zečevo,maskirni vezovi Zečevo 1,2 i 3, maskirni vezovi Rogoznica 1 i 2, plutačni vez Rogoznica i otok Smokvica. Dakle otok Smokvica je i dalje područje posebne namjene, vojna baza, a u rukama je mađarskih tajkuna! Dopis MORH-a je potpisao Slaven Jakšić, voditelj Službe za vojno graditeljstvo i energetsku učinkovitost.

Inače Treća javna rasprava o Prijedlogu Prvih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica održala se na zahtjev Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.  Ministarstvo Darka Horvata naložilo je Općini Rogoznica da ozbiljno smanji građevinsko područje. Tako su u naselju Zatoglav morali ucrtati čak 0,5 ha manje, u naselju Ražanj morali su brisati izdvojeno područje kojeg su obojali u žuto i proglasili građevinskim, lažno su prikazali kao dio naselja, 'žutu boju' brisali su i u Sapinim Docima.

Muljali su i zaštićenim obalnim područjem, pa su morali mijenjati i odredbe za provođenje. Potpuno nepotrebno u tu odredbu dodali su riječ orijentacijski koja je tu bila isključivo zbog manipuliranja s obalnim prostorom.

24. travanj 2024 17:31