StoryEditorOCM
ŽupanijaDragišići

Odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima nad kojima je u zaleđu Vodica počinjen ratni zločin koji još uvijek nije procesuiran

Piše šibenski.hr
25. veljače 2022. - 08:09

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima, u povodu 29. godišnjice stradavanja pripadnika 15. domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV“ HV Šibenik, odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima nad kojima je, u selu Dragišići, u zaleđu Vodica, počinjen ratni zločin koji još uvijek nije procesuiran.

Toga 24. i 25. veljače 1993. godine Paravojska paradržave „SAO Krajine“ zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

U akciji oslobođenja Dragišića sudjelovala je i 1. HGZ čijem je poginulom pripadniku Krešimiru Kataviću također danas odana počast.

Komemoraciji su prisustvovale obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, njihovi suborci i predstavnici udruga branitelja Šibensko-kninske županije.

Osim župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića, počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja brigadir Ivan Vukić,  izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pukovnik Dražen Mazalin, predstavnici Grada Šibenika, Grada Vodica, Općine Tisno, Općine Pirovac i Općine Murter-Kornati.

Molitvu odrješenja predvodio je fra Božo Duvnjak.

05. svibanj 2024 02:02