StoryEditorOCM
ŽupanijaStroge mjere na otoku

Odahnuli otkako su u karanteni: Murterski načelnik vjeruje da će za 20-ak dana epidemiju staviti pod nadzor; Na cesti šiljci za bušenje guma

Piše Branimir Periša, šibenski.hr
25. ožujka 2020. - 15:16
Policijska blokada ceste prema mjestima Murter i Betina zbog karantene uzrokovane sirenjem korona virusa COVID 19  Niksa Stipanicev/Cropix

Murter i Betina, praktički povezana naselja na otoku Murteru od srijede u 8,45 sati su u karanteni, te se u ta mjesta ne smije ulaziti, a zabranjeni su i izlasci, osim hitnim službama. Zbog većeg broja inficiranih i zabrinjavajuće epidemiološke slike s osam zaraženih, 30 osoba s temperaturom i čak 67 u samoizolaciji, kako je bilo jučer, tu oštru mjeru u suzbijanju epidemije koronavirusom odredio je Nacionalni stožer Civilne zaštite na zahtjev županijskog stožera i prethodne apele Tonija Turčinova, načelnika općine Murter-Kornati i šefa lokalnog stožera Civilne zaštite.

Nadzorni punkt policije određen je na ulazu u auto kamp Lovišća, a za Betinu više nisu važeće propusnice lokalne samouprave.
Za informacije o svakom daljnjem ponašanju u pogledu kretanja, građani su upućeni na telefonski broj policije 192. Mjere su rigorozne do tog stupnja da policijski brod patrolira u akvatoriju Murtera i Betine radi kontrole plovidbe, potvrdio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema riječima Ankice Parat Baljkas, epidemiologinje iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, na Murteru je moguće, došlo do lokalnog širenja koronavirusa i stoga su mjere karantene najbolje što se u ovom slučaju može poduzeti. Murteru i Betini dodijeljen je jedan liječnik u ambulanti, budući da je prethodnik u samoizolaciji, a stiže im i trijažni tim zadužen za testiranje na koronavirus smješten u posebnom kontejneru, kako je Turčinov zahtijevao.

Opskrba živežom, lijekovima i ostalim namirnicama od vitalnog značaja dakako, nije prekinuta i obavljat će se do policijskoga punkta u Lovišćima. Odatle će se potrepštine dalje distribuirati u organizaciji lokalnog stožera Civilne zaštite, istaknuto je, uz apel stanovnicima Murtera da se disciplinirano pridržavaju propisanih mjera.

Kako ističe Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko-kninske dosad je bilo 145 dojava o kršenju samoizolacije, od čega je policija u 21 slučaju utvrdila da su bile opravdane. Ni jedna se međutim, nije odnosila na murtersko područje no, policija tu istražuje dojavu o nekakvom grupiranju, naveo je policijski načelnik.

-Gotovo svi Murterini bili su u kontaktu s nekima od zaraženih. Među osmoricom oboljelih dvoje je u dobi 40 i 60 godina i na respiratorima su, izjavio je dan prije uvođenja karantene murterski načelnik Toni Turčinov, iznoseći bojazan da Murterine i Betinjane zdravstvene vlasti puštaju da se svi zaraze, a ne žele ih niti testirati.

Ležerni smo ljudi, pretjerano opušteni prema opasnosti i ako se što ne poduzme, imat ćemo do kraja tjedna 50 zaraženih samo u Murteru, strahovao je Turčinov koji dan prije uvođenja karantene.

Nitko od stručnjaka iz nacionalnog, a ni županijskog stožera nije izravno komentirao njegove konstatacije, osim što je Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo kazao da epidemiolozima s Murtera u pogledu mogućeg širenja zaraze stižu kontradiktorne informacije i stoga je stroga karantena najbolji odgovor na situaciju dok stručnjaci ne raspetljaju mrežu kontakata koje je širitelj zaraze ostvario.

-Mi ovo tražimo još od četvrtka, da spriječimo širu zarazu i sada su vjerujte svi mirniji, kazao nam je Turčinov iz izolacije što su Murterini ipak dočekali s olakšanjem.

-Prilike su sada dobre, nemamo novih zaraženih, barem ne dok testovi ne budu zgotovljeni. Poseban liječnički tim dogovoril smo izravno s Nacionalnim stožerom i to je bio jedan od naših uvjeta za čime smo vapili proteklih dana, napominje Turčinov. Drago mu je što je stožer prepoznao opasnost da Murterini odlaze u Šibenik na testiranje i šire zarazu iz svoga žarišta. Svaka čast Murterinima, nije lako, a ne želimo druge staviti u isti problem, govori Turčinov.

Procjenjuje da će pod novim uspostavljenim strogim režimom karantene i testiranjima, Murter i Betina za 20 dana pohvatati sve kontakte zaraženih mještana i epidemiju staviti pod nadzor.

Koliko je karantena Murtera i Betine stroga potvrđuje i podatak da je policija na kontrolnom punktu kod ulaza u turističko naselje Lovišća na cestu postavila šiljke za bušenje guma.

Također, još od jučer policijski brod patrolira u murterskom akvatoriju i kontrolira morske prilaze Murteru i Betini.

19. travanj 2024 23:47