StoryEditor
Županijanova promjena vremena

Od utorka temperature padaju do 10 stupnjeva, moguć snijeg i pijavice: donosimo detaljnu prognozu za Šibensko-kninsku županiju iduća tri dana

Piše Šibenski.hr
4. travnja 2021. - 20:36
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme, najavili su u nedjelju u specijalnom priopćenju naslovljenom 'Nalet zime' meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

No, upozorili su, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak.

- Već kada smo se ponadali da smo se sasvim oprostili od zimskih uvjeta, oni će nas ponovno nakratko, ali naglo i izraženo zahvatiti. Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka, najavljuju meteorolozi.

- Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom.

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok, navode DHMZ-ovi meteorolozi u priopćenju.

- Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju!

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje, upozoravaju meteorolozi.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme, zaključili su svoje specijalno priopćenje.

U nastavku vam donosimo prognozu DHMZ-a za gradove i općine u Šibensko-kninskoj županiji u naredna tri dana.

Šibenik

image
Šibenik
DHMZ

Knin

image
Knin
DHMZ

Drniš

image
Drniš
DHMZ

Vodice

image
Vodice
DHMZ

Rogoznica

image
Rogoznica
DHMZ

Primošten

image
Primošten
DHMZ

Murter

image
Murter
DHMZ

Žirje

image
Žirje
DHMZ

Pirovac

image
Pirovac
DHMZ
08. travanj 2021 22:01