StoryEditorOCM
ŽupanijaIN MEMORIAM

U Zagrebu od posljedica Covida-19 umro profesor Josip Pilić Jokelja, autor poznatog ‘Rječnika miljevačkog govora‘

Piše Zdravko Pilić
17. studenog 2021. - 13:22

Josip Pilić, na svojim Miljevcima poznat i kao Jokelja, autor poznatog i hvaljenog 'Rječnika Miljevačkog govora' i profesor savjetnik hrvatskoga jezika, umro je u srijedu u Zagrebu, od posljedica Covida.

Rođen je 1947. godine u Brištanima, a živio u Zagrebu gdje je proveo najveći dio svoga radnog i životnog vijeka. I supruga mu Mandica je rodom s Miljevaca, rođena je u Brkašima (Širitovci), a imaju kćer i troje unučadi.

Osim 'Rječnika Miljevačkog govora', u kojem je na više od 400 stranica prikupio i zabilježio više od sedam tisuća riječi, izraza, izreka, poslovica, pa čak i nadimaka iz miljevačkoga kraja, profesor Pilić u svom je plodnom autorskom radu pisao i pjesme i kratke priče, a suautor je i udžbenika i priručnika za hrvatski jezik za gimnazijalce i učenike strukovnih škola.

Objavljivao je i članke, kritike, prikaze i recenzije, a surađivao je redovno i u listu župe Miljevci, s kojima je ostao vezan sve do zadnjeg trena.

Uvijek s papirom i olovkom, kako je to sam rekao, kolegici Edi Vujević, u velikom intervju, objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji '...

U vrijeme boravaka u zavičaju pažljivo sam osluškivao govornike, pamtio, katkada se na trenutak i povlačio i – zapisivao. Zapisivao sam u svim mogućim uvjetima i prigodama: u šetnji i vožnji, na mnogobrojnim domaćim i inozemnim putovanjima, u učionicama dok bi gimnazijalci pisali školske zadaće, na plažama i na Sljemenu… Jednostavno, s tim sam živio. Uvijek s papirom i olovkom.'

S olovkom koja je u našeg Jokelje pisala srcem. Laka mu bila hrvatska gruda koju je volio i miljevačka ploča koja će ga pokriti!

02. svibanj 2024 07:39