StoryEditorOCM
ŽupanijaJoš nismo sigurni

Od Domovinskog rata na području naše županije od mina je stradalo 25 osoba: Na žalost, opasnost još uvijek prijeti u dva grada i dvije općine

Piše šibenski.hr
8. rujna 2021. - 11:00

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić, prezentirao je županu Marku Jeliću i pročelnici Upravnog odjela za gospodarstvo Marleni Floigl minsku situaciju u Republici Hrvatskoj, napose u Šibensko-kninskoj županiji.

-U razdoblju od 1998. godine do danas, na području Šibensko-kninske županije razminirana su ukupno 93 kilometra četvorna površine. U Šibensko-kninskoj županiji minski sumnjivi prostori nalaze se još na području gradova Drniša i Skradina te općina Ružić i Civljane, ukupne površine 10,8 kilometara četvornih. Prijedlogom Plana protuminskog djelovanja za 2021. godinu planira se iz minski sumnjivog područja Šibensko-kninske županije isključiti površina veličine 2,5 kilomera četvornih-  kazao jeBogdanić.

S prvim danom kolovoza 2020. godine, uklonjena je opasnost od kazetnog streljiva u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su pronađena i uništena 303 komada kazetnog streljiva KB-1 specifičnog za našu županiju.

Trenutno su u našoj županiji u tijeku radovi na dva projekta: na području Općine Civljane - površine na području planine Dinare te  na području Općine Ružić -  površine na području planine Svilaje.

Nažalost, u razdoblju od 1.1.1996. godine do danas, u minskim nesrećama na području Republike Hrvatske stradalo je 607 osoba, od kojih 204 smrtno.

U istom razdoblju, na području Šibensko-kninske županije stradalo je 25 osoba, od kojih su četiri osobe stradale smrtno.

23. travanj 2024 09:16