StoryEditorOCM
Županija‘Čisto podzemlje‘

Očišćeno sedam spilja i jama na području NP ‘Krka‘, izvučena čak 22 kubika smeća

Piše Šibenski.hr
31. siječnja 2023. - 16:54

Podzemlje čuva sedamdeset posto zaliha pitke vode u Hrvatskoj i dom je za četrdeset posto endemskih životinja, ali skriva i stotine divljih deponija otpada. U pet dana speleolozi i planinari Hrvatskog planinarskog kluba Sveti Mihovil očistili su, na inicijativu Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i uz potporu Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik, sedam speleoloških objekata na području Nacionalnog parka „Krka“, pri čemu su iz špilja i jama izvučena dvadeset dva kubična metra komunalnog otpada.

image

Iz sedam speleoloških objekata na području NP -a Krka izvučeno 22 kubika otpada

Na području NP „Krka“ istražena su osamdeset i dva speleološka objekta, koja nastanjuju brojne endemske špiljske vrste, od kojih četiri nastanjuju samo objekte na području Parka. Iako su svi speleološki objekti, osim Oziđane pećine, obuhvaćeni zonom stroge zaštite, pojedini su, nažalost, onečišćeni nesavjesnim odlaganjem otpada na neprimjeren način.

- Od 19. do 28. siječnja očišćeno je sedam speleoloških objekata: Stara jametina, Špilja u Skradinskom buku, Jama kod Zaskoka, Jama na Bibnovcu, jama Golubnjača nad manastirom Krka, Jama sa smećem i Špilja u Donjim Radićima. Tom se akcijom JU „NP Krka“ pridružila inicijativi „Čisto podzemlje“ pa su svi očišćeni objekti označeni oznakom www.cistopodzemlje.info s nadom da će to pomoći zaštiti objekata i spriječiti, ili barem smanjiti, neodgovorno odlaganje otpada.

image

Hvale vrijedna akcija u NP-u ‘Krka‘

Glavni uzrok zagađivanja podzemlja nedovoljna je svijest o zaštiti okoliša i ispravnom načinu odlaganja otpada, s obzirom na to da je danas organizirani odvoz dostupan svima. Zato je naš zajednički zadatak edukacija o štetnosti i opasnosti takvog načina „zbrinjavanja“ otpada. Većina obnovljivih zaliha pitke vode dolazi iz podzemlja krša. Špilje i jame prirodna su veza između podzemnih i nadzemnihvoda pa će ono što bacimo u naše ponore na kraju završiti u čaši vode na našem stolu- kazala je Katia Župan, glasnogovornica NP-a ‘Krka‘.

01. travanj 2023 05:36