StoryEditorOCM
ŽupanijaOd Marine do Pirovca

Obnovljen drevni hodočasnički put dug 110 kilometara: više od stotinu vjernika hodalo na ‘Caminu Šibenik‘

Piše A.P.
26. listopada 2022. - 15:08

Proteklog tjedna održan je na šibenskom području ‘‘Hrvatski Camino‘‘, hodočasnički put po uzoru na svjetski poznati ‘‘put svetog Jakova‘‘ u Španjolskoj.

‘‘Camino Šibenik‘‘ projekt je realiziran u organizaciji ‘‘Turističke zajednica grada Šibenika‘‘ i ‘‘Bratovštine Sv. Jakova‘‘ uz potporu Šibenske biskupije kao i ‘‘Turističkih zajednica‘‘ Marine, Rogoznice, Primoštena i Vodica.

Tijekom šest dana manifestacije "Camino Šibenik tjedan" preko 100 hodočasnika iz cijele Hrvatske, pa čak i Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine, prohodalo je novom dionicom hrvatske i europske mreže ‘‘puteva sv. Jakova‘‘. Ovom manifestacijom oživljena je tradicija stara nešto više od osam stoljeća, kada su zabilježeni prvi hrvatski hodočasnici na ‘‘Caminu‘‘.

Nove dionice hrvatskog ‘‘Camina‘‘ – ‘‘Camino Šibenik‘‘, slijedile su puteve hrvatskih hodočasnika, baš iz ovih krajeva, koji su od davne 1203. godine hodali putevima sv. Jakova prema Santiagu de Composteli u Španjolskoj.

Na ‘‘Caminu‘‘ su, osim vjernika hodočasnika, sudjelovali i hodači koji od ovog putovanja nisu tražili vjerski karakter već su njime nahranili svoj turistički i avanturistički duh.

Kroz šest dana, ove su godine hodočasnici i hodači prošli put od Marine do Pirovca, dug 110 kilometara. Put se proteže uz maslinike, more i vinograde te otkriva poseban ‘‘Camino doživljaj‘‘. Uz organizirano hodanje rutom, uživali su i u bogatom programu koji uključuje predavanja, ‘‘Camino‘‘ izložbu te svjedočanstva hodočasnika sa španjolskih i hrvatskih ‘‘Camina‘‘.

Dino Karađole, direktor ‘‘Turističke zajednice grada Šibenika‘‘, ističe kako je važno održati ovu tradiciju i truditi se da zaživi jer je Šibenik, zbog svojih brojnih sakralnih znamenitosti, pogodan za razvoj vjerskog turizma.

-Ovaj ‘‘Camino‘‘ planirali smo zadnjih godinu dana, a u suradnji s ‘‘Bratovštinom sv. Jakova‘‘ uspjeli smo otvoriti novu rutu ‘‘Hrvatskog Camina‘‘. Šibenik je grad koji ima velik broj sakralnih znamenitosti na relativno malom području, od katedrale ‘‘sv. Jakova‘‘ preko crkve ‘‘sv. Frane‘‘ pa do svetišta ‘‘Vrpolje‘‘ zbog čega je pogodan za razvoj vjerskog turizma. Put je bio dug 110 kilometara te se hodalo od općine ‘‘Marina‘‘ koja geografski pripada Splitsko – dalmatinskoj županiji ali je pod šibenskom biskupijom, do Pirovca, a tim su putevima hodali hrvatski hodočasnici još u 13. stoljeću. Sudjelovalo je 100-tinjak hodočasnika, vrijeme nas je poslužilo te se nadamo da će ova tradicija zaživjeti i privući još veći broj sudionika – kaže nam Karađole.

19. travanj 2024 17:36