StoryEditorOCM
ŽupanijaSANJA ŠIKIĆ

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ove Murterinke već 17 godina uspješno se bavi maslinarstvom, proizvodnjom prirodne kozmetike i likera

Piše Joško Dadić/SD
25. kolovoza 2022. - 10:48

Od 2005. godine, OPG Šikić na Murteru se bavi maslinarstvom, proizvodnjom alkoholnih pića – likera te proizvodnjom prirodne kozmetike. Vlasnicu OPG-a Sanju Šikić upitali smo kakva je situacija s plasmanom proizvoda s ovog gospodarstva?

– Što se plasmana proizvoda tiče, s obzirom da nismo veliki proizvođači i prodaju obavljamo na kućnom pragu, odnosno u Kornatima gdje je veliki broj nautičara uspijemo prodati sve što napravimo. Naši proizvodi su prepoznati kao kvalitetni, što se vidi u vraćanju kupaca. Trudimo se imati i kvalitetnu i osmišljenu ambalažu kako bi se naši proizvodi mogli prodavati i kao suveniri, što je također dobro prepoznato – kaže nam Sanja Šikić.

Dodaje kako su to vidi i kroz pohvale Turističke zajednice Murter, "koja se trudi sve OPG-ove Murtera prezentirati". Konkretno, veli nam, napravili su kartu – tablu sa kodovima koji opisuju sve OPG-ove. Tako su u uredu TZ Murter izloženi proizvodi, "među ostalima i naši".

image

Sanja Šikić

Niksa Stipanicev/Cropix

Obitelj Šikić još je 2001. pokrenula jedno od prvih, a i danas među rijetkima, obiteljsko gospodarstvo na otoku Murteru. Kako je zadovoljna s odazivom vlasti na potrebe, upitali smo Sanju Šikić.

– Što se lokalne vlasti tiče tu nema nikakvih niti subvencija, niti ikakvih drugih vrsta pomoći OPG-ovima. Mi smo od naše općine dobili nagradu za promicanje Otočnog proizvoda i više ništa.

Što se Županije tiče, tamo postoje programi dodjele subvencija na koje smo u par navrata aplicirali i svaki put smo dobili neka sredstva. Problem je u tome što za sve te subvencije najprije moraš utrošiti vlastita sredstva pa tek onda tražiti subvenciju. To je dobro kad se poklopi ulaganje koje je neophodno za poslovanje OPG-a, ali za nešto što bi bilo dobro imati a nemaš vlastita sredstva nije. Primjerice, bilo bi dobro da se takva sredstva mogu dobiti na osnovu ponude – kaže nam Sanja Šikić. Te dodaje:

– Ovih dana se puno govori o pomoći poljoprivrednicima zbog proglašenja elementarne nepogode - suše. Kod nas primjerice dvije godine zaredom urod maslina (naš osnovni proizvod od kojeg imamo samo maslinovo ulje, prirodnu kozmetiku) zbog suše je minimalan. O tome se uopće ne govori i nikakve subvencije, pomoći se niti ne spominju. Kroz ovu najnoviju pomoć ministarstva poljoprirede. mi se opet ne nalazimo. jer za takvu pomoć vjerojatno bi neko trebao proglasiti element.arnu nepogodu. Mi u Kornatima stvarno ovisimo o vremenu, tamo nema vode niti mogućnosti navodnjavanja u slučajevima suše. Tamo i pitku vodu kupujemo u zlatu – objašnjava Sanja Šikić.

image

Sanja Šikić

Niksa Stipanicev/Cropix

Pretpostavljamo kako je novac koji je predviđen za OPG-ove nedostatan za potrebe OPG-a. Što najviše trebate? Je li stvar samo u novcu ili i šire?

– Mi kao OPG koji nema veliku proizvodnju egzistiramo isključivo kroz vid prodaje turistima. Bilo bi dobro proširiti djelatnost na još neke usluge, primjerice organizacija izleta na OPG, usluge smještaja i slično... Ali o tom potom – za kraj će ove ćakule Murterinka Sanja Šikić.

31. siječanj 2023 06:41