StoryEditorOCM
ŽupanijaPOVODANj na visovcu

Obilne vode kao nikada u svibnju potopile omiljeno svetište, donosimo prizore danas i iz bliske povijesti

Piše Joško Čelar
18. svibnja 2023. - 13:26

Kad smo očekivali tople svibanjske proljetne dane, zadesila nas je pošast kiša i poplava.

I rijeke u Šibensko-kninskoj županiji tome su doprinijele. Ali, događalo se i ranije. Godine 2010. pola otoka Visovca bilo je pod vodom. Kao i cijela dolina oko izvora Čikole u drniškom kraju.

Ne pamte se slučajevi da u proljeće Nacionalni park Krka spusti rampe i zatvori svoja vrata posjetiteljima na Skradinskom buku i u Roškom slapu zbog velikih voda što se slijevaju u maticu zelene ljepotice nakon tolikih kiša. Da nije u stvarnosti, sve bi podsjećalo tek na davni filmski spektakl "Kiše dolaze" u monsunskom području Indije.

Poplavljeni su brojni prilazi i pješačke staze, prilaz Buku sa skradinske strane s velikim prostorom ispred drvenog mjesta gdje su ljeti postavljene terase ugostiteljskih objekata.

Uzvodno, gotovo polovina Visovca, čija je površina nešto veća od jednoga hektara, našla se pod vodom. Mala fratarska zajednica tamošnjeg samostana upregla je sve snage da ublaži znatne štete, spasi brojne životinje kojima je taj riječni otok dom.

Međutim, sačuvale su nam se fotografije poplavljenog Visovca snimljene 5. prosinca 2010. godine. Velikoga dijela njegove niske sjeverne obalne površine prema drniškoj strani rijeke.

Slično smo, s poplavljenim poljem i kućama, doživjeli u to vrijeme i uz izvor Čikole, dijelu naselja sa starim mlinicama podno Čavoglava. Ali u to doba još nitko nije toliko govorio o klimatskim promjenama, što je sada trajna, ne samo tema dana.

image

Pogleda na Visovac prije 13 godina

Joško Čelar

A onoga prosinačkog dana prije 13 godina pozvali su nas visovački fratri da vidimo kako tada izgleda drevna Lapis Alba-Bijela stijena. Bila je napola pod vodom. Došli smo s drniške strane. gdje je na Stinivi čamac s otoka mogao kako-tako pristati, jer je i ondje veći dio rive bio pod vodom.

Tek smo, jedva pristajući na Visovac, imali što vidjeti. Noviji objekt podignut na stupovima, koji služi za skupove, izložbe i obilježavanje svetkovina, bio je okružen vodom dubokom nekoliko stopa kojom su mirno plovili labudovi, a uz rub otoka divlje patke po umirenoj površini u svom ambijentu.

Daleko, na drugome mjestu, na kraju Petrova polja izlila se Čikola, pritok Krke i poplavila cijeli okoliš s prizemljima kuća i starim mlinicama. Zamalo i pristupnu cestu, da smo se jedva automobilom izvukli prema Drnišu.

image

Poplava na izvoru rijeke Čikole u Čavoglavama

Joško Čelar

I sada novi, aktualni prizor s Visovca. Voda Krke pokrila je onovno znatan dio njegove površine. Na Mjestu pod čempresima, gdje smo prije mjesec dana sjedili s fratrima i razgovarali o životu u samostanu i dolasku turista, sada je sve pod vodom.

Na sreću, u četvrtak je osvanuo sunčan dan, voda se s Visovca povlači.

25. travanj 2024 14:00